Occidentul face apel la începerea unei anchete internaţionale privind crimele de război comise în Ucraina. Cancelarul austriei, Karl Nehammer, primul lider din UE care a vizitat Moscova după începerea războiului: Putin ar dori să coopereze în desfăşurarea unei anchete, dar nu are încredere în lumea apuseană

Autor: Andrei Şerbănescu 18.04.2022

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat deschiderea faţă de cooperarea cu într-o anchetă internaţională privind potenţialele crime de război comise în Ucraina, a raportat Business Insder.

Nehammer a devenit luni primul lider al Uniunii Europene care s-a întâlnit cu Putin de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Înainte de a vizita Moscova, liderul austriac a mers în Ucraina, unde a vizitat Bucha şi s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-un interviu acordat sâmbătă la postul NBC „Meet the Press”, Nehammer a declarat că, după vizita în Ucraina, a plecat imediat în Rusia „pentru a-l confrunta pe preşedintele Putin” cu ceea ce a văzut în Ucraina.

"I-am spus ce am văzut. Am văzut crimele de război. Am văzut pierderea masivă a armatei ruse. Şi i-am spus că este nevoie de coridoare umanitare pentru oraşe precum Mariupol sau Harkov, de exemplu. Civilii au nevoie de apă şi trebuie să avem grijă de răniţii de acolo”, a declarat Nehammer.

Gazda Chuck Todd a întrebat cum a reacţionat Putin când Nehammer a acuzat armata rusă că a comis crime de război.

„Mi-a spus că, pe de o parte, va coopera în desfăşurarea unei anchete internaţionale dar, pe de altă parte, mi-a spus că nu are încredere în lumea occidentală”, a spus Nehammer, adăugând: „aceasta va fi o mare problemă în viitor".

Nehammer susţine că o anchetă internaţională este „necesară”, cancelarul încercând să-l convingă pe preşedintele rus de acest aspect.

„A fost o discuţie dură”, a declarat Nehammer, adăugând: „Dar am încercat să-l conving că, de exemplu, războiul din Iugoslavia ne-a arătat că o anchetă internaţională este utilă pentru a pedepsi crimele săvârşite de-a lungul conflictului”.

Mulţi lideri occidentali, inclusiv preşedintele Joe Biden, au cerut deschiderea unei investigaţii la adresa lui Putin şi a Rusiei în legătură cu rapoartele care ilustrau potenţiale crime de război comise de forţele ruse în Ucraina.

Solicitările unei anchete privind crimele de război au crescut după ce forţele ruse s-au retras din zonele din jurul Kievului la începutul acestei luni, dezvăluind atrocităţile comise în regiune.

Au existat, de asemenea, rapoarte despre cel puţin un incident în care forţele ucrainene ar fi putut săvârşi o crimă de război, săptămâna trecută apărând un videoclip care surprindea trupele ucrainene executând un soldat rus capturat.