UNSAR: În România, poliţele de asigurare de viaţă nu beneficiază de nicio facilitate fiscală, ca în alte state membre UE

Autor: Mircea Nica 19.04.2022

Piaţa asigurărilor de viaţă a consemnat în 2021 cel mai mare avans al volumului de prime brute subscrise din ultimii ani, respectiv un avans de 18% faţă de 2020, până la 2,6 mld. lei, dar premisele unei dezvoltări mai ample se află în stimularea prin politici fiscale, au transmis reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare Reasigurare din România (UNSAR).

„În prezent, în România, poliţele de asigurare de viaţă nu beneficiază de nicio facilitate fiscală. Majoritatea membrilor OECD, precum şi o bună parte dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) stimulează prin mijloace fiscale dezvoltarea pieţei asigurărilor de viaţă. Acest lucru se concretizează prin reduceri de impozite sau deductibilitatea primelor de asigurare pentru cei care le achiziţionează“, au transmis reprezentanţii UNSAR.

În ceea ce priveşte ponderea pieţei asigurărilor de viaţă în totalul sectorului de asgiurări, în România se află la circa 20%, un nivel scăzut faţă de ţări precum Polonia, unde ponderea este la un nivel de 31%, în Germania la 48%, în Franţa la 55%, iar în Italia la 76%, au mai adăugat reprezentanţii UNSAR.