După ce nu au văzut sau au închis ochii la SAFI, FNI, Bancorex, BID, Banca de Scont, Oltchim, Bechtel, Citi Insurance sau la risipa de cheltuieli pentru infrastructură şi sectorul medical, acum serviciile secrete vor să controleze investiţiile străine. Cu ce competenţă?

Autor: Răzvan Botea 19.04.2022

Unde au fost serviciile secrete când toate aceste falimente răsunau în economie? Acum, însă, dacă japonezii de la YKK vor să deschidă o nouă fabrică de fermoare în România, ar putea avea nevoie de ştampilă de la SRI şi SIE.

Numeroase falimente care au destabilizat economia, precum Bancorex, FNI acum mai bine de 20 de ani sau Citi Insurance în 2021, au trecut pe sub radarul serviciilor secrete din România. Acum însă, o ordonanţă de urgenţă a guvernului vrea să aducă Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Serviciul de Informaţii Externe (SIE) la masa deciziilor pentru aprobarea de investiţii străine din afara Uniunii Europene.

Dacă privatizări nereuşite precum Sidex Galaţi sub Lakshmi Mittal sau IMGB Doosan, acum în faliment, au trecut fără intervenţia serviciilor secrete, acum acestea din urmă ar putea să avizeze investiţii precum încă o fabrică de fermoare a japonezilor de la YKK în România.