Stocurile esenţiale, la raport: cât grâu produce România, cât consumă, cât importă, cât exportă şi ce stocuri are în rezervă. ZF începe astăzi o serie de articole despre stocurile esenţiale şi a cerut autorităţilor date privind producţia, consumul, importul, exportul şi stocul pentru zece categorii de produse agro-alimentare

Autor: Florentina Niţu 23.04.2022

INS este singura instituţie care a răspuns concret şi cele mai recente date oferite sunt pentru anul 2020.

Ce cantitate de alimente există acum în rezerva de stat? Este o întrebare pe care fiecare român şi-a pus-o cel puţin o dată de la izbucnirea războiului din Ucraina, mai ales în contextul unei inflaţii de peste 10%. ZF a solicitat date privind producţia, consumul, importul, exportul şi stocul pentru zece categorii de produse agro-alimentare de la Administaţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, comisiile pentru agricultură şi industria alimentară din Senat şi din Camera Deputaţilor, Institutul Naţional de Statistică, cabinetul primului-ministru al României şi cabinetul preşedintelui României, însă INS este singura instituţie care a răspuns concret şi cele mai recente date oferite sunt pentru anul 2020. Astăzi, ZF va prezenta datele pentru grâu.

În anul agricol 2020, România a avut o recoltă de 6,78 milioane de tone de grâu, arată datele de la INS, o producţie mai mică cu circa 40% faţă de anul precedent, din cauza secetei acute. Însă, în 2021, an cu producţii record, recolta de grâu a fost aproape dublă, de 11,3 milioane de tone, iar pentru acest an este estimată o producţie de circa 8 milioane de tone de grâu.