Tranzacţie: Pilis Food, companie deţinută de Puiu Elisei, unul dintre cei mai cunoscuţi fermieri din Călăraşi, cumpără cu peste 840.000 de euro singura fabrică de compost pentru ciuperci din România, aflată în faliment

Autor: Cristina Bellu 19.04.2022

Pilis Food, companie fondată de Puiu Elisei, unul dintre cei mai cunoscuţi fermieri din zona Călăraşi, a preluat cu peste 840.000 de euro fabrica de compost pentru ciuperci East Champion Union Cooperativa Agricolă, aflată în faliment, în urma vânzării acesteia de către CITR, lichidatorul judiciar al societăţii.

Tranzacţia reperezintă o oportunitate pentru producătorii români de ciuperci, care sunt nevoiţi să importe compostul din Ungaria la costuri ridicate, astfel că salvarea acestei fabrici de la faliment şi reintroducerea sa în circuitul economic ar putea impulsiona dezvoltarea acesti sector economic, susţin oficialii CITR.

„Această tranzacţie revitalizează un sector apus în România, cel al producerii de compost pentru cultura ciupercilor, şi cu siguranţă va încuraja mulţi antreprenori să dezvolte business-uri noi în acest sector. Ne-am dorit să salvăm valoarea acestei fabrici de compost şi ne bucurăm că am reuşit să aducem la masă un investitor care să îşi dorească şi să o poată reintegra în circuitul economic. Preconizăm că în următorii ani vor apărea tot mai multe ciupercării în sud-estul României, încurajaţi şi de această fabrică de compost dar şi de creşterea consumului de ciuperci din România”, spune Ionuţ Coleaşă, Partener, CITR.

Activul valorificat de CITR este situat în localitatea Axintele, din judeţul Ialomiţa şi este compus dintr-un teren intravilan de 23.300 metri pătraţi şi mai multe construcţii prevăzute cu echipamente tehnologice, precum linii procesare, maşini, utilaje şi instalaţii complete pentru producţia de compost pentru ciuperci de tip “Champignon”.

Licitaţia s-a desfăşurat după regula licitaţiei competitive ”olandeze”, respectiv la un preţ în urcare sau în scădere, în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă.

Oferta primită initial pentru fabrică a fost de 500.000 de euro, însă prin această licitaţie lichidatorul judiciar a reuşit să atragă o sumă mai mare pentru creditori, astfel încât preţul final de vânzare a fost de 841.267 euro.

„În următoarea perioadă vom investi în retehnologizarea fabricii şi în creşterea echipei. Vom recruta un tehnolog specializat şi în plus vom crea 30 locuri noi de muncă. Aşteptările noastre sunt ca după ce vom relua producţia de compost în luna septembrie, în zonă să reapară mai multe ciupercării care au ieşit de pe piaţă  în trecut din cauze de necompetitivitate, pentru că au fost nevoite să importe compost şi să producă astfel ciuperci la un cost foarte ridicat”,  explică Puiu Ilisei, fondator şi administrator Pilis Food.

Oficialul estimează afaceri de 10 milioane de euro pe an cu noua fabrică şi extinderea în regiune.

Puiu Ilisei mai deţine acţiuni şi în business-ul EuroAvi, care activează pe piaţa cărnii de pasăre, şi care a fost fondat în urmă cu 13 ani de către mai mulţi fermieri din regiune.