FMI reduce drastic previziunea de creştere economică în România de la +4,8%, la +2,2%. România, una dintre cele mai afectate economii de războiul din Ucraina

Autori: Ramona Cornea , Răzvan Botea 19.04.2022

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus puternic aşteptarea de creştere economică pentru România,d e la un plus de 4,8% în 2022, la un plus de 2,2%. În raportul de primăvară al „World Economic Outlook” la FMI, economiştii notează că ţările apropiate de Ucraina sunt cele mai afectate din punct de vedere economic de război.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional şi-a redus aşteptările privind creşterea economică globală în următorii doi ani din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, conform unui raport transmis azi de FMI şi citat de Financial Times. În World Economic Outlook, Fondul a spus că perspectivele s-au „înrăutăţit semnificativ”, ţările cele mai apropiate de război probabil că vor fi cel mai greu afectate.

Astfel, FMI se aşteaptă acum ca economia mondială să crească cu 3,6% atât în 2022, cât şi în 2023, o decelerare bruscă faţă de creşterea de 6,1% în 2021. Noile previziuni reflectă retrogradări de 0,8 şi, respectiv, 0,2 puncte procentuale, faţă de prognoza din ianuarie. 

În raportul său, FMI presupune că războiul va rămâne doar în Ucraina, că sancţiunile ulterioare împotriva Rusiei nu vizează sector său energetic, iar efectele pandemiei continuă să se estompeze.

FMI spune că conflictul va lovi cel mai puternic economiile din Ucraina şi Rusia. FMI se aşteaptă ca economia Ucrainei să se micşoreze cu 35% în acest an, în timp ce eforturile Occidentului de a pedepsi Rusia vor face ca economia ţării să se contracte cu 8,5%. Dar pentru că războiul a provocat o creştere a preţului energiei şi al altor mărfuri, agravarea problemelor lanţului de aprovizionare şi a alimentat aşteptările pentru o inflaţie mai persistentă, efectele sale se vor simţi aproape peste tot, scrie şi CNN. 

”Războiul va încetini grav redresarea globală, încetinind creşterea şi crescând şi mai mult inflaţia”, a scris FMI în raportul său, subliniind că economia mondială nu îşi revenise pe deplin după pandemia de coronavirus când Rusia a invadat Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.

În Europa, care se bazează în mare măsură pe Rusia pentru a-şi satisface nevoile de energie, FMI se aşteaptă ca creşterea economică să scadă la 2,8% în 2022, o scădere cu 1,1 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie.