Răzvan Popescu, CFO, Romgaz: Nu cred că Romgaz este în urmă la capitolul digitalizare. În ultimul an mai ales am avut un proces de digitalizare care a funcţionat şi care va fi de succes

Autor: Răzvan Botea 19.04.2022

Răzvan Popescu, CFO, Romgaz, a spus, la CFO Summit 2022, că producătorul de gaze naturale deţinut de stat nu este în urmă la capitolul digitalizare, în ciuda percepţiei generale că întreprinderile de stat sunt în urmă cu modernizarea.

„Nu cred că Romgaz este în urmă la capitolul digitalizare. În ultimul an mai ales am avut un proces de digitalizare care a funcţionat şi care va fi de succes”, a spus el.

Deloitte România, în parteneriat cu Ziarul Financiar, a organizat marţi, 19 aprilie, a treia ediţie a CFO Summit, un eveniment dedicat specialiştilor din departamentele financiare ale companiilor.

Ce a mai spus Răzvan Popescu:

Pentru mine va fi o mare provocare să reuşim să implementăm digitalizarea pe partea de câmpuri de producţie. Această digitalizare pe partea de câmpuri de producţie şi să am o viziune foarte clară şi în timp real a centrelor de cost, a părţilor de producţie a câmpurilor, cred că este foarte important pentru o companie din oil&gas. Nu inventăm roata, ne uităm şi la alte companii din Europa şi SUA.

Totul cred că pleacă de la cultura organizaţională. În Banca Naţională a României, fiind văzută ca un ultim bastion pentru creşterea cursului valutar şi a inflaţiei, cred că există un simţ al disciplinei ridicat.

Această companie nu a fost nevoită să aibă credite sau investiţii atât de mari, astfel încât să-i poată afecta integritatea financiară. Acest moment şi tot ce va urma pentru Romgaz va trebui să aducă cu sine o schimbare a modului de lucru şi o disciplină a cifrelor mult mai riguroasă.

Cel mai mult mă tem de instabilitatea economică şi de creşterea ratelor dobânzilor. Vedem că inflaţia avansează. Va fi de două cifre,  dar depinde cât timp va fi de două cifre. Având o bază scăzută anul trecut, cu creşterea preţurilor la energie era clar că va merge pe tot lanţul.  Întrebarea este cât de repede va reuşi Europa să se adapteze la criza energiei şi a materiilor prime induse de războiul din Ucraina şi care vor fi deciziile Băncii Centrale Europene.