ZF Economia verde. Primăria Bucureştiului va măsura din vară calitatea aerului din oraş cu 40 de senzori, parte a unui sistem finanţat de o fundaţie internaţională

Autor: Alina-Elena Vasiliu 20.04.2022

♦ „Sistemul de monitorizare a calităţii aerului va fi transferat cu titlu gratuit către municipiul Bucureşti. Fundaţia Vital Strategies va achiziţiona direct senzorii pe cheltuiala sa şi va suporta costurile de mentenanţă a reţelei de senzori timp de doi ani, respectiv până la data de 31.12.2024“, spun reprezentanţii primăriei.

Bucureştiul va avea începând din această vară un sistem de monitorizare a calităţii aerului constând în 40 de senzori care vor măsura concentraţiile de particule în suspensie şi oxizi de azot.

„Datele obţinute din monitorizarea calităţii aerului vor servi la investigarea surselor de poluare a aerului şi aplicarea sancţiunilor legale, dacă este cazul, aplicarea măsurilor locale de reducere a poluării aerului – cum ar fi restricţii de trafic, o mai bună igienizare a străzilor, extin­derea spaţiilor verzi – şi investigarea legăturilor dintre poluarea aerului şi problemele de sănătate“, spun reprezen­tanţii Direcţiei de Presă a Municipiului Bucureşti.

În anul 2021, Bucureştiul, alături de 70 de oraşe din toată lumea, a devenit membru al iniţiativei Parteneriatul pentru Oraşe Sănătoase, un program susţinut de Bloomberg Philanthropies în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Fundaţia Vital Strategies.

Alte oraşe care s-au înscris în această iniţiativă au fost Cairo, Cape Town, Londra, Tokio, Varşovia.

În cadrul acestui parteneriat, oraşele membre optează pentru una dintre intervenţiile prioritare sprijinite de Fundaţia Vital Strategies, iar obiectivul ales de Primăria Bucureştiului a fost înfiinţarea unui sistem de monitorizare a calităţii aerului deţinut de municipiul Bucureşti, complementar celui deţinut de guvern – Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Facem precizarea că sistemul de monitorizare a calităţii aerului va fi transferat cu titlu gratuit către municipiul Bucureşti. Fundaţia Vital Strategies va achiziţiona direct senzorii pe cheltuiala sa şi va suporta costurile de mentenanţă a reţelei de senzori timp de doi ani, respectiv până la data de 31.12.2024“, spun reprezentanţii primăriei.

Protocolul de colaborare dintre municipiul Bucureşti şi Fundaţia Vital Strategies a fost aprobat de Consiliul General pe 30 martie 2022 şi reprezintă un prim pas în implementarea proiectului.

„Conducerea tehnică din partea municipiului Bucureşti va fi liderul de proiect, iar Fundaţia Vital Strategies va asigura asistenţă tehnică, precum şi asistenţă pentru achiziţionarea echipamentelor necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.“

Astfel, un expert în calitatea aerului va consilia echipa de proiect cu privire la tipurile de senzori necesari pentru atingerea obiectivului proiectului, locaţiile adecvate pentru instalarea senzorilor, monitorizarea datelor şi interpretare, corelarea datelor din monitorizarea calităţii aerului cu datele locale privind problemele de sănătate. Municipiul Bucureşti şi Fundaţia Vital Strategies vor colabora pentru selectarea expertului corespunzător în domeniul monitorizării calităţii aerului.

În prezent, există o reţea naţională de monitorizare a calităţii aerului deţinută de Ministerului Mediului, care constă în 152 de staţii de monitorizare continuă a calităţii aerului, dotate cu echipamente automate pentru măsurarea concentraţiilor principalilor poluanţi atmosferici. Reţeaua cuprinde 41 de centre locale (aflate la Agenţiile locale pentru Protecţia Mediului) care colectează şi transmit panourilor de informare a publicului datele furnizate de staţii, iar după validarea primară le transmit spre certificare Centrului de Evaluare a Calităţii Aerului (CECA) din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, potrivit informaţiilor de pe platforma calitateaer.ro.