Scăderi pe bursele europene după ce Banca Mondială a avertizat cu privire la „excepţionala incertitudine“ din economia mondială

Autor: Eduard Ivanovici 20.04.2022

♦ BET coboară cu 0,55%, o evoluţie mai bună faţă de media la nivel european.

Indicele paneuropean Stoxx 600, care monitorizează 600 de companii din economii precum Germania, Austria, Norvegia şi Regatul Unit, scădea ieri la ora 16:00 cu 1,2%, conform MarketWatch.

Anterior, economistul-şef al Băncii Mondiale Carmen Reinhart a avertizat că economia mondială se confruntă cu o perioadă de „excepţio­nală incertitudine“.

Citând o „serie de disfuncţio­nalităţi“, de la lockdown-urile din China la preţurile alimentelor şi războiul din Ucraina, Reinhart nu exclude noi actualizări în jos ale perspectivelor de creştere. FTSE 100, indicele bursei londoneze, scădea cu 0,4%, iar DAX 30 din Frankfurt se deprecia cu 0,7%. Indicele parizian CAC 40 afişa un declin de 1,2%, iar FTSE MIB din Milano cobora cu 1,8%.

La Bucureşti, BET, indicele de referinţă al bursei, înregistra o scădere de 0,55% şi ajungea din nou pe minus de la începutul anului.

Cu o zi înainte, indicele reintrase pe creştere în 2022 pentru prima oară de la izbucnirea războiului din Ucraina.

În ultima săptămână, BET este pe plus cu 3,1%, crescând cu 2,55% în ultima lună. La ora menţionată mai sus, doar doi emitenţi din indicele BET afişau creşteri: Alro Slatina (ALR) şi Digi Commu­nications (DIGI).

Luni, Banca Mondială şi-a redus estimările de creştere globală cu aproape un punct procentual, de la 4,1% la 3,2%, din cauza problemelor generate de criza din Ucraina.

David Malpass, preşedintele instituţiei cu sediul în Washington DC, a declarat că banca pregăteşte un pachet de ajutor financiar în valoare de 170 de miliarde de dolari drept răspuns în faţa războiului, pandemiei şi inflaţiei – aspecte resimţite din plin în ţările sărace.

Analiştii se aşteaptă ca Fondul Monetar Internaţional să ofere un anunţ similar săptămâna aceasta, reducându-şi astfel estimările din ianuarie, respectiv plus 4,4% pentru 2022. Cele mai afectate regiuni vor fi Europa şi Asia Centrală, spune Michael Hewson, analist-şef al furnizorului de date şi servicii financiare CMC Markets, citat de Yahoo Finance.