Rusia a trimis Ucrainei o ofertă de pace. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Mingea este în terenul lor

Autor: Andrei Şerbănescu 20.04.2022

Rusia a prezentat Ucrainei un proiect de document, subliniind cererile sale ca parte a negocierilor de pace dintre cele două părţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Financial Times.

„Mingea este în terenul lor”, a declarat Peskov miercuri. „Aşteptăm un răspuns.”

Peskov a spus că Moscova a prezentat Kievului un „proiect de document clar formulat şi amănunţit” ca parte a negocierilor de pace, dar a semnalat puţine progrese în acest moment. Preşedintele Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că discuţiile cu oficialii ucraineni se află „într-un punct mort”.

Cele două părţi au anunţat un schimb de proiecte de propuneri de pace în martie, în timpul unei întâlniri a delegaţiilor ruse şi ucrainene la Istanbul. De atunci, discuţiile au părut să se blocheze.

Între timp, Rusia a spus că şi-a pierdut încrederea în echipa de negocieri a Ucrainei. Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat că Ucraina a transformat discuţiile într-un „circ”, acuzând Kievul că şi-a schimbat poziţia în cadrul negocierilor ca o strategie de „distragere a atenţiei”.

Discuţiile cu privire la o potenţială încetare a focului s-au împotmolit sever în această lună, când Kievul a acuzat Moscova că a comis crime de război în oraşele pe care le controla.

Ministrul de externe al Turciei a spus, de asemenea, că progresele au stagnat în ceea ce priveşte apelurile Ucrainei ca statele terţe să semneze garanţii colective de securitate asemănătoare cu articolul 5 al NATO.