Strabag a câştigat un contract de peste 66 mil. euro pentru construirea noului terminal de pasageri al aeroportului din Iaşi

Autor: Laurentiu Cotu 20.04.2022

Constructorul austriac Strabag a câştigat un contract de 327,9 mil. lei (peste 66 mil. euro), fără TVA, pentru construirea noului terminal de pasageri al aeroportului din Iaşi, proiect finanţat din fonduri europene. Contractul vizează servicii de proiectare, elaborarea documentaţiei tehnice (pentru care sunt alocate 4 luni) şi execuţia lucrărilor (12 luni). Termenul de finalizare a investiţiei este decembrie 2023, conform unui anunţ al Aeroportului Iaşi.

’’Aeroportul Iaşi a finalizat procedura de achiziţie, în urma căreia a fost desemnată firma ce se va ocupa de construirea noului terminal de pasageri. După evaluarea din punct de vedere tehnic şi financiar a celor trei oferte depuse, a fost selectată compania Strabag, cu cei 12 subcantractanţi, aceasta obţinând cel mai mare punctaj. Reamintim că la sfârşitul anului trecut s-au mai înscris la licitaţie încă două asociaţii de firme. Acestea au la dispoziţie 10 zile pentru depunerea eventualelor contestaţii’’, se arată în anunţul aeroportului din Iaşi.

Noul terminal va fi ridicat pe o suprafaţă construită de 10.416 mp şi una desfăşurată de 31.210 mp şi va avea o capacitate de procesare de 3,3 milioane pasageri/an. Investiţia presupune inclusiv o reconfigurare a drumului de acces şi a actualei parcări de autoturisme.

’’Încă o etapă din acest demers a fost finalizată, practic suntem tot mai aproape de ceea ce ieşenii aşteaptă de multă vreme: un aeroport modern şi mai mare, dotat cu tot ce e nevoie, care să ofere servicii de cea mai bună calitate. Avem, aşadar, un câştigător cu care urmează să semnăm în curând contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor, avem şi banii necesari pentru ca proiectul nostru să poată fi pus în practică’’, a declarat Romeo Vatră, directorul general provizoriu al R.A. Aeroportul Iaşi.

Aeroportul Internaţional Iaşi a încheiat primul trimestru al acestui an cu un număr de 218.044 de pasageri, conform datelor oficiale transmise de AAR (Asociaţia Aeroporturilor din România). Creşterea traficului este de 376%, în raport cu cifrele primelor trei luni ale anului trecut. Pe aeroportul din Iaşi operează, în prezent, 5 companii aeriene (Blue Air, Wizz Air, Austrian Airlines, Hisky, Tarom) ce realizează zboruri regulate spre mai multe destinaţii.

Strabag, constructorul noului terminal de pasageri al aeroportului din Iaşi, şi-a majorat cifra de afaceri de pe piaţa locală cu 12% în 2020, ajun­gând la 870 de milioane de lei, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe. Profitul a urcat la 24 de mi­lioa­ne de lei, iar borna de 1.000 de an­gajaţi a fost depăşită.

Din portofoliul Strabag fac parte Sky Tower, cea mai înaltă clădire de birouri din România, şi mai multe proiecte de infrastructură, precum autostrada Deva-Orăştie, modernizarea aeroportului Baia Mare şi a căii ferate Simeria-Vinţu de Jos sau reabilitarea DN6 Craiova-Drobeta-Turnu Severin. În prezent, Strabag construieşte, printre altele, Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti pentru Patriarhia Română şi pasajul de la Mogoşoaia peste DN 1A. Compania austriacă a construit şi noua fabrică de cutii de viteze a Daimler de la Sebeş. Grupul Strabag mai deţine în România şi hotelul J. W. Marriott din Bucureşti, administrat de Societatea Companiilor Hoteliere Grand.