Un an de la listarea UiPath pe Wall Street: cum şi de ce a pierdut primul unicorn românesc 25 mld. dolari, adică 70% din valoare, pe cea mai puternică bursă din lume. Spre comparaţie, indicele bursier american Nasdaq, cel al companiilor de tehnologie, are minus 1%, iar S&P plus 8,5%. Dow Jones, plus 4,4%. La Bucureşti, indicele BET a urcat în ultimele 12 luni cu 17%

Autor: Liviu Popescu 21.04.2022

♦ Cu venituri de 892 mil. dolari pentru anul fiscal 2021 şi la o capitalizare de 10,9 miliarde de dolari, UiPath are un multiplu P/S de 12,2x ♦ La listare, UiPath avea, în raport cu veniturile, o evaluare de 58,3x ♦ Compania încă nu are profit net şi deci prin urmare nu se poate calcula un multiplu P/ER.

De la 69 de dolari în prima şedinţă de tranzacţionare de pe Wall Street, cea din 21 aprilie 2021, acţiunile UiPath (PATH) – prima companie din România care ajunge pe cea mai puternică bursă la nivel mondial se tranzacţionează în prezent la circa 20 de dolari pe unitate, adică un declin de 70% în ultimele 12 luni, arată datele agregate de ZF.

Cu alte cuvinte, 25 de miliarde de dolari s-au evaporat din aprilie 2021 încoace din capitalizarea perlei IT-ului românesc, la o evaluare în prezent a investitorilor de 11 mld. dolari, declin pus pe seama analiştilor pe fondul ajustărilor unor aşteptări prea mari ale investitorilor şi evaluării ridicate, dar şi ca urmare a repoziţionării faţă de sectorul de tehnologie.

La preţurile curente investiţia lui Daniel Dines, cel mai mare acţionar persoană fizică, CEO şi cofondator al UiPath, prin cele 27 de milioane de acţiuni clasa A şi 82,4 milioane de acţiuni clasa B pe care le deţine, este de 2,2 mld. dolari comparativ cu 7,7 mld. dolari la debutul tranzacţionării.

„UiPath a suferit ajustări masive ale cotaţiilor în ultimul an. La început am putea vorbi despre o ajustare a unor aşteptări mult prea euforice, ulterior, însă, repoziţionarea investitorilor faţă de tehnologie şi diminuarea apetitului pentru risc au avut efecte adânci. Multiplii raportaţi la vânzări au coborât din stratosferă dar sunt încă relativ înalţi, comparativ cu o altă companie din domeniu, Blue Prism“, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist al XTB România.