ZF Live. Adrian Codirlaşu, CFA: Economia va creşte în 2022, chiar dacă creşterea va fi redusă. Cursul de schimb va depăşi 5 lei pentru un euro în a doua parte a anului. Inflaţia va continua să crească şi va atinge un vârf la jumătatea lui 2022, urmând ca apoi să intre gradual pe o traiectorie descendentă

Autori: Mara Rolea , Răzvan Botea 24.04.2022

♦ Anticipaţiile sunt ca BNR să crească rata dobânzii de politică monetară la 4-4,25%.

Economia României nu va intra în recesiune în 2022, deşi este posibil ca odată cu datele de pe primul trimestru din 2022 să intre într-o recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB), este părerea lui Adrian Codirlaşu, vicepre­şedintele CFA, asociaţia analiştilor financiari. Avansul economic prognozat de CFA pentru 2022 este de până la 3%. Consecinţa încetinirii economice este creşterea mai lentă a salariilor.

„Economia va continua să arate rate  de creştere pozitive. Este adevă­rat, mult mai mici. Acest lucru ar însemna, pe de-o parte, o creştere mai lentă a salariilor, combinată cu inflaţia mai ridicată să se înregistreze o scădere a puterii de cumpărare. Nu cred că vom intra în recesiune. În stagflaţie este un oarecare risc, dar momentan antici­paţiile sunt de creştere economică”, a spus Adrian Codirlaşu la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business Services. Inflaţia va fi în creştere şi va atinge punctul culminant în perioada iunie-iulie 2022, cu valori de 11%-13%, şi mai apoi va începe să scadă, urmând ca în martie anul viitor să fie în jur de 8%. Dacă inflaţia a crescut cu 10%, salariile au crescut cu 11% în acest timp, deci puterea de cumpărare, pe medie, nu a scăzut, a mai afirmat Codirlaşu.