Un alt oligarh rupe tăcrea: Nu văd niciun beneficiar al acestui război. Este un masacru

Autor: Rafael Hekman 21.04.2022

Oligarhul Oleg Tinkov, fostul proprietar al echipei de ciclism Tinkoff şi fondator al băncii online cu acelaşi nume, a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi ruşi care au criticat războiul din Ucraina, catalogându-l drept un „masacru".

Tinkov, care a fost sancţionat luna trecută de Marea Britanie pentru presupuse legături apropiate cu Kremlinul, a lansat o ofensivă verbală împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a armatei ţării pe Instagram.

Fostul proprietar al echipei WorldTour a Uniunii Cicliste Internaţionale a scris în limba rusă:

„Nu văd NICIUN beneficiar al acestui război nebun! Mor oameni nevinovaţi şi soldaţi. Generalii, trezindu-se cu o mahmureală, şi-au dat seama că au o armată de rahat.

Şi cum va fi bună armata, dacă tot restul ţării este de rahat şi împotmolită în nepotism, linguşire şi servilism?"

Tinkov a continuat să afirme că 90% dintre ruşi se opun războiului, înainte de a îndemna Occidentul, în engleză, să-i ofere lui Putin „o ieşire clară pentru a-şi salva faţa şi a opri acest masacru".

Doar prin simplul fapt că se referă la conflict ca la un război, şi nu ca la o „operaţiune militară specială", aşa cum a ales Kremlinul să o încadreze, Tinkov riscă o pedeapsă semnificativă cu închisoarea în Rusia.

Se crede însă că Tinkov nu se află în ţară, conform insidethegames.biz.

Cel puţin 2.224 de civili au fost ucişi în Ucraina de când a început atacul Rusiei, la 24 februarie, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Aceasta consideră că cifra reală este mult mai mare.

Rusia a fost acuzată că a comis un genocid la Bucha, unde sute de persoane au fost masacrate, iar imaginile au arătat cadavrele civililor care au fost ucişi cu mâinile legate la spate.

Tinkov a fost amendat anul trecut cu peste 250 de milioane de dolari (230 de milioane de euro) ca pedeapsă pentru o condamnare pentru evaziune fiscală în SUA.

Adăugând impozitele, dobânzile şi o penalitate pentru fraudă, Tinkov a fost obligat să plătească în total 508 936 184 de dolari (496 milioane de euro) - mai mult decât dublu faţă de suma pe care a încercat să evite să o plătească.

Tinkov a fost o figură notabilă în ciclism atunci când Tinkoff Bank a sponsorizat o echipă masculină UCI WorldTour, începând din 2012.

Tinkov a cumpărat oficial echipa în 2013, iar un an mai târziu rusul a anunţat o ofertă de 1 milion de euro pentru cei mai buni ciclişti, pentru a participa la toate cele trei evenimente Grand Tour din 2015.

Echipa s-a desfiinţat în 2016, Tinkov criticând modelul de afaceri din acest sport.

Averea netă a lui Tinkov a fost estimată la 3,4 miliarde de lire sterline (4 miliarde de euro) de către guvernul britanic, atunci când a fost sancţionat, dar Forbes a relatat că acesta nu mai este miliardar, deoarece sancţiunile au dus la o scădere cu 90% a preţului acţiunilor Tinkoff Bank.