Firmele au dat afară 180.000 de oameni dar şi-au majorat profitul net de la 148 la 153 miliarde de lei în pandemie. Salariile angajaţilor nu au crescut semnificativ, deşi eficienţa muncii lor a fost evident mai mare

Autor: Adelina Mihai 24.04.2022

Companiile din România au concediat 180.000 de oameni în 2020, dar şi-au majorat profiturile, la un nivel relativ similar al vânzărilor Ramona Jurubiţă de la KPMG spune că angajatorii trebuie să aleagă: ori oferă oamenilor salarii mai mari, care să le permită să cumpere bunurile şi serviciile pe care le produc, ori direcţionează banii către cheltuielile în creştere cu materiile prime şi cu aprovizionarea. Companiile din România au concediat 180.000 de oameni în 2020, dar şi-au majorat profiturile, la un nivel relativ similar al vânzărilor Salariile angajaţilor nu au crescut semnificativ, deşi eficienţa muncii lor a fost evident mai mare Ramona Jurubiţă de la KPMG spune că angajatorii trebuie să aleagă: ori oferă oamenilor salarii mai mari, care să le permită să cumpere bunurile şi serviciile pe care le produc, ori direcţionează banii către cheltuielile în creştere cu materiile prime şi cu aprovizionarea.

Rezultatele financiare din 2020 ale tuturor companiilor din România, în primul an de pandemie, arată clar: faţă de 2019, firmele şi-au majo­rat profiturile şi şi-au menţinut relativ cons­tante vânzările. În acelaşi timp, şi-au redus semnificativ efectivele de angajaţi şi nu au majorat salariile mai mult decât le impunea legea, prin creşterea salariului minim. 

„Nu putem merge la infinit cu salariul minim“, spunea în urmă cu câteva zile premierul Nicolae Ciucă, la o întâlnire cu in­vest­itorii străini. Dintr-un total de circa 5 mi­li­oane de angajaţi, dintre care 3,8 milioane sunt la privat, un număr de 1,6 milioane au salariul minim sau apropiat de acest nivel, iar majoritatea lucrează în privat.