ZF Live. Radu Constantinescu, CEO al Qualitance, companie românească de IT: Între 30% şi 35% din portofoliul de clienţi este reprezentat de companii străine. Procentul a scăzut în contextul pandemiei, când jucătorii străini au oprit investiţiile în digitalizare

Autor: Alexandra Cepăreanu 22.04.2022

„Dacă în România companiile au accelerat investiţiile în digitalizare, jucătorii din spaţiul anglo-saxon le-au oprit o perioadă de timp. Acum a crescut cererea din partea companiilor străine şi este la un nivel pre-COVID, chiar mai sus.”

În contextul generat de pandemia de COVID-19 jucătorii interna­ţionali activi în ţările anglo-saxone  - Regatul Unit, Irlanda, SUA, Australia, Canada, Africa de Sud şi Noua Zeelandă - au oprit investiţiile în digitalizare, în timp ce companiile din România au început să investească din ce în ce mai multe resurse pentru a accelera transformarea digitală cu impact asupra consumatorilor finali - care au migrat în online, dar şi asupra angajaţilor care şi-au mutat birourile în propriile locuinţe. Astfel, numărul de companii cu capital românesc din portofoliul de clienţi al companiei Qualitance a crescut, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Radu Constantinescu, CEO al Qualitance, companie internaţională de inovaţie, tehnologie şi inteligenţă artificială fondată de Ioan Iacob şi Radu Constantinescu în urmă cu zece ani în România.

„În general, noi lucrăm cu clienţi internaţionali, iar undeva la 30% - 35% din portofoliul companiei este reprezentat de companii străine. Procentul a scăzut în contextul COVID-19, când companiile din spaţiul anglo-saxon au limitat cheltuielile. A fost un trend diferit faţă de cel din România, iar dacă aici s-au accelerat investiţiile în digitalizare, acolo au stagnat o perioadă de timp. Apoi au reintrat şi ei în joc. Acum vedem multă cerere care vine din afară, care este la un nivel pre-COVID, chiar mai sus”, a spus Radu Constan­tinescu. El a preluat funcţia de chief exe­cutive officer (CEO) al Qualitance în ia­nuarie 2022 de la Mike Parsons, care deţi­nea această poziţie din 2020 şi care a ră­mas alături de companie în calitate de preşe­dinte al Consiliului Consultativ şi director al subsidiarei Qualitance Australia.