ZF Agropower. Aurelia Diaconu, director, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Dăbuleni: Propun să fie sprijinite culturile de nişă

Autor: Florentina Niţu 22.04.2022

♦ Trebuie să fie mai bine punctate la proiectele cu cofinanţare europeană sau să fie o măsură de subvenţionare de la APIA.

România are peste 400.000 de hectare de soluri nisipoase, pe care se pretează culturi de nişă precum cele de arahide, cartof dulce, curmal sau ziziphus, plante care se dezvoltă în zone aride şi pot face faţă schimbărilor climatice, dar cultivatorii trebuie să fie sprijiniţi de stat, consideră Aurelia Diaconu, director, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni. 

„În general, în România se consumă arahide pentru acasă, dar am văzut în Dăbuleni la piaţă arahide produse de fermieri români. Însă nu este rentabil să vinzi la piaţă, ci trebuie să ai contracte cu supermarketurile. Propun să fie sprijinite culturile de nişă, care se pot dezvolta foarte bine în viitor, în contextul schimbărilor climatice. Trebuie să fie mai bine punc­tate la proiectele cu cofi­nanţare europeană sau să fie o măsură de subven­ţionare de la APIA“, a spus Aurelia Diaconu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

Ea a adăugat că în următorii 5 10 ani, cel puţin cultura de arahide va câştiga fermierii, iar tinerii sunt mai hotărâţi să investească şi se documentează. "Cred că şi statul va sprijini producătorii care îşi doresc să realizeze producţie prin deschiderea unui culoar către dezvoltare."

Diaconu a menţionat că acum sunt în jur de 200 de români care au solicitat seminţe de la Staţiune numai intru în an pentru a testa cultura. 

„Cultura de arahide se pretează pentru asolamente, deoarece îmbogăţeşte solul în azot şi în materie organică. Aici, la Dăbuleni, avem soluri uşoare, permeabile, care permit să se dezvolte arahidele în profunzime pentru că au o rădăcină puternică. Şi în ţară în zone în zonele cu terenuri nisipoase şi temperaturi ridicate în timpul verii se poate dezvolta foarte bine această plantă, pentru că este o specie de climat arid şi semiarid. Şi avantajul său este că nu e dependentă de apă, aşa cum sunt dependente alte specii de plante, care se cultivă de obicei la noi“, a explicat Diaconu. 

Aceasta a mai spus că în România se găsesc circa a 439.000 de hectare cu soluri nisipoase, iar în Oltenia, de la Craiova până la Dunăre şi de la Calafat până la Corabia sunt circa 209.000 de hectare cu soluri nisipoase, din care în Dăbuleni sunt 104.000 de hectare cu soluri nisipoase. Astfel că din "ţara pepenilor" poate deveni "ţara afacerilor de nişă".

"Pot fi cultivate cu succes cu soiuri de nişă, cum ar fi arahidele, cartoful dulce, ziziphusul şi curmalul."