ZF Investiţi în România! Grupul Tehmag lucrează la o investiţie de 2 mil. euro pentru producţia utilajelor Bielda în România şi se pregăteşte de export

Autor: Alex Ciutacu 26.04.2022

Primele contracte de export spre Ungaria şi Polonia ar trebui semnate în 2022. ♦ Cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la peste 4 mil. euro în 2021, iar ţinta pentru 2022 este de peste 5 mil. euro.

Grupul Tehmag a început demersurile pentru o investiţie estimată la 2 mil. euro care se va concretiza printr-o facilitate de asamblare a utilajelor industriale Bielda în partea de nord a Capitalei, iar în acest an vrea să iasă cu primele exporturi spre Ungaria şi Polonia, a explicat Mihai Nica, cofondator al Tehmag, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Acum lucrăm la o hală de producţie pe care să o avem să putem asambla şi să pro­ducem pe teritoriul ţării. Un alt lucru bun este că începând cu vara acestui an vom în­cepe şi partea de export pentru utilajele Bielda şi mă refer la Ungaria şi Polonia, întru­cât acestea vor fi primele ţări pe care vom intra.“ 

Grupul Tehmag activează pe piaţă de mai bine de un deceniu, comercializând echipamente precum generatoarele ABAT, realizate sub brand propriu. În 2019, grupul a lansat şi brandul propriu de utilaje industriale Bielda. Trebuie menţionat că în cadrul grupului există şi brandul Sempasi, adică o gamă de gadgeturi de beauty care se adresează segmen­tului B2C. 

La acest moment, grupul are parteneri de producţie din Asia, dar şi din Turcia sau Germania, în funcţie de produs. Proiectul pentru o faciliate de asamblare proprie este la stadiul la care antreprenorul negociază pentru achiziţia terenului, urmând ca ulterior să acceseze o finanţare europeană. 

„Astăzi suntem în tratative pentru achiziţia de teren, până la finalul anului vrem să dăm drumul la proiectul halei. Estimam investiţia iniţial la 1 milion de euro, dar va ajunge chiar mai mult pentru că vom apela şi la fonduri europene. Pentru că mai sunt proiecte valide şi le putem accesa vrem să profităm de ele, mai ales că e un ajutor şi că e o firmă cu capital românesc, brand românesc şi ne ajută la dezvoltare. Vom depune imediat cum avem terenul.“ 

Anterior, Nica îşi dorea ca primul utilaj industrial Bielda asamblat în România să iasă pe poarta fabricii în 2023, însă acum ţinta este setată pentru 2025, în contextul în care introducerea fondurilor europene în mixul de finanţare pentru proiect înseamnă în mod realist o perioadă de implementare de circa doi ani. 

„Lucrurile se mişcă mai greu decât ar fi trebuit. Una e socoteala de acasă şi alta e cea din târg, se schimbă lucrurile de la o zi la alta, preţurile au crescut, preţurile terenurilor au crescut, achiziţiile nu mai sunt aşa numeroase în perioada asta, oamenii sunt reticenţi, dar mergem înainte şi sper ca 2022 să fie mai bun decât ultimii doi ani“. 

Proiectul pentru o facilitate de asamblare va cuprinde şi un showroom pentru utilajele Bielda. Totodată, în ceea ce priveşte vânzările, Tehmag ţinteşte ieşirea la export în vara anului 2022 şi speră ca până la finalul anului să aibă primele contracte semnate pentru pieţele din Ungaria şi Polonia. 

„E vorba de participări la târguri în ţările respective, e vorba de marketing, agenţi de vânzări care pleacă de pe teritoriul României şi fac deplasări în Ungaria şi Polonia. (...) În septembrie-octombrie dorim să semnăm primele contracte acolo, acesta este obiectivul nostru“. 

Clienţii Bielda vin din sectoare precum automotive, construcţii, mobilier sau subansamble şi sunt în principal firme medii care achiziţionează utilaje pentru a se dezvolta. Cea mai mică achiziţie poate pleca de la 20.000 de euro şi se poate ajunge şi la contracte de câteva sute de mii de euro cu un singur client. În prezent, Mihai Nica povesteşte că unii clienţi sunt reticenţi în privinţa achiziţiilor din cauza incertitudinii din economie, în timp ce alţii încearcă să amâne plăţi. Totuşi, el crede că firmele vor continua investiţiile în dezvoltare. 

„Până la urmă firmele au nevoie să se dezvolte şi nu pot aştepta foarte mult timp. Au amânat cu pandemia, au amânat cu războiul, dar va veni şi momentul când vor face achiziţia“. 

Grupul Tehmag a înregistrat în 2021 afaceri de peste 4 milioane de euro, din care Bielda a reprezentat circa 1 milion de euro, iar pentru 2022 ţinteşte afaceri de peste 5 milioane de euro, dintre care Bielda ar urma să aducă vânzări de 3 milioane de euro. Pentru firma Tehmag, care comercializează generatoare şi alte echipamente, Mihai Nica este singurul acţionar, dar pentru firmele care operează Bielda şi Sempasi acesta împarte acţionariatul cu Ioan Alexandru Cuţaru.