ZF Investiţi în România! Constantin Căpraru, 24REAL: Din ce în ce mai multe companii caută spaţii suplimentare de birouri în Capitală, iar unele dintre ele îşi dublează suprafeţele închiriate

Autor: Alex Ciutacu 27.04.2022

♦ Cererea din piaţa de închirieri a spaţiilor de birouri este alimentată de întoarcerea la birou a angajaţilor ♦ Nordul Bucureştiului nu mai concentrează 80% din efervescenţa pieţei de birouri, aşa cum se întâmpla până acum doi ani, iar atenţia s-a mutat spre zonele de centru, centru-vest şi centru-sud. 

Piaţa de birouri din Capitală a început să înregistreze cereri de spaţii suplimentare din partea chiriaşilor deja existenţi, în contextul în care mai multe companii încearcă să îi atragă pe angajaţi să lucreze din nou de la birou, cel puţin într-un sistem hibrid, a explicat Constantin Căpraru, managing partner al com­paniei de consultanţă imobiliară 24REAL, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Vedem un fenomen important în piaţa de birouri, respectiv reîntoarcerea la birou a angajaţilor, chiar dacă se păstrează sistemul de lucru hibrid, din ce în ce mai multe companii ne-au anunţat că revin la birou şi ne-au solicitat spaţii suplimentare. Trebuie să vă spun că în ultimul trimestru am avut tranzacţii importante pe piaţa de închiriere a spaţiilor de birouri, importante din punct de vedere al suprafeţelor, în sensul în care chiriaşii au închiriat spaţii duble.“ 

Consultantul a dat exemplul unei companii germane care opera într-un spaţiu de 200 mp aflat într-o vilă proprie, iar acum alege să vândă proprietatea imobiliară în care funcţiona şi să contracteze 500 mp de birouri clasa A. 

„Avem altă companie din zona serviciilor financiare şi a transporturilor, care se mută din 600 mp în 1.200 mp. Avem exemple de genul acesta, neaşteptate chiar şi pentru noi, dar sunt lucruri care se întâmplă. La nivel de statistică generală, sunt clădiri noi livrate în ultimii doi ani care au ajuns acum la un grad de ocupare între 90% şi 100%.“ 

Căpraru este de părere că în prezent efervescenţa din piaţa de birouri nu se mai concentrează majoritar în Pipera sau în zona situată la nord de Piaţa Victoriei, aşa cum se întâmpla până acum doi ani. 

„Aş spune că în ultimii doi ani există o tendinţă de segmentare a pieţei de închiriere a spaţiilor de birouri şi dacă până acum doi ani 80% din vizionări sau din cerere era pentru tot ce se află la nord de Piaţa Victoriei, acum este aproape inversată şi 60% din cerere este îndreptată spre zona centrală zona centru-vest şi chiar zona de centru-sud, pentru că acolo au apărut dezvoltări noi, interesante, la preţuri bune, cu accesibilitate către infrastructura de transport, şi s-a segmentat puţin piaţa şi nu mai vorbim doar de zona Barbu Văcărescu-Floreasca sau Piaţa Victoriei“. 

Totodată, consultanţii imobiliari au început să primească cereri pentru spaţii noi şi de la chiriaşi care vin în contextul războiului din Ucraina. Mai exact, el a discutat despre o companie de IT care opera în 7.000 mp de birouri în Kiev, iar acum adaptarea la situaţia geopolitică i-a determinat să închirierze în Bucureşti un spaţiu de 500 mp. 

„Apropo de Ucraina, am avut cereri pentru spaţii comerciale din zona magazinelor stradale şi din zona de food, adică am avut cereri pentru restaurante de la antreprenori din Ucraina, am avut cereri pentru spaţii de magazine de perdele, spre exemplu. Dar mi se pare interesant că recent am încheiat un tur de vizite cu o companie de IT cu peste 1.000 de angajaţi la nivel global, prezentă în şapte ţări, care vrea să deschidă un birou în România. (...) Vor să angajeze 30-40 de persoane în maximum doi ani şi în următorii cinci ani să ajungă la 100 de angajaţi în Bucureşti şi în procesul ăsta vor aduce iniţial specialişti din ţările vecine. Adică ei aveau 7.000 mp de birouri în Kiev, dar oamenii ăia au plecat de acolo în ţări precum Polonia, Georgia, România, şi o parte din specialiştii de acolo vor fi aduşi aici să muncească“. 

Dincolo de segmentul de închirieri al pieţei de birouri, Constantin Căpraru a discutat în cadrul emisiunii şi despre un 2022 care se poate anunţa interesant pe piaţa de tranzacţii. 

„Am nişte informaţii şi se anunţă în piaţa nişte tranzacţii uriaşe, între fonduri de investiţii, de peste 1 miliard de euro, dar nu aş putea da mai multe informaţii, sunt sigur că vor apărea la momentul oportun. Dar se tatonează o tranzacţie uriaşă, un fond cu un portofoliu de peste 1 miliard de euro încearcă să vândă portofoliul din România. Dar vom reveni cu informaţii la momentul oportun“. 

În căutare de achiziţii sunt astăzi în piaţă şi investitori sau antreprenori care încearcă să cumpere clădiri de birouri de până în 5 milioane de euro pentru randament şi pentru a se adăposti în faţa inflaţiei. 

„Există şi investitori privaţi, antreprenori sau investitori de talie mică cum le spunem noi, aceeaşi care cumpără apartamente de peste 500.000 de euro, care încearcă să cumpere clădiri de birouri de până în 5 milioane de euro, unde au randament relativ bun, 7-8%, care nu poate fi obţinut în piaţa rezidenţială, unde randamentul este maxim 5-6% acum. (...) Caută inclusiv clădiri deja închiriate şi care generează venituri“. 

Compania de consultanţă imobiliară 24REAL activează de circa opt ani în piaţa de birouri dn Capitală, iar în 2020 a lansat şi o divizie pentru piaţa rezidenţială. Anul trecut, consultanţii companiei au încheiat aproape 50 de tranzacţii în piaţa rezidenţială şi circa 35 de tranzacţii în piaţa de birouri. 

„Mi se pare interesant că anul acesta deja avem în piaţa rezidenţială 30 de tranzacţii în primul trimestru. Dacă menţinem ritmul anul acesta putem dubla sau tripla numărul de tranzacţii pe piaţa rezidenţială faţă de anul trecut. Şi segmentul office revine în paralel cu tranzacţii mai mari, nu neapărat numeroase, dar cu suprafeţe mai mari“.