ZF/EY Reframe The Future. Bogdan Ion, country managing partner, EY România şi Moldova: Provocările actuale şi tendinţele pe termen lung necesită un leadership puternic, decisiv, dar şi empatic, uman, cu accent pe inovaţie

Autor: Răzvan Botea 26.04.2022

♦ „A conduce cu compasiune, a da un exemplu de asumare a riscurilor şi a impulsiona o mentalitate axată pe transformare în întreaga companie sunt caracteristici esenţiale pentru a gestiona provocările şi oportunităţile din următorii ani.“

Profilul liderului de business de succes, în contextul actual, dar având în vedere şi tendinţele pe termen lung, este caracterizat de un leadership puternic, decisiv, dar în acelaşi timp empatic şi uman, cu accent pe inovaţie.

Digitalizarea în creştere, importanţa datelor şi a analizelor în procesul decizional fac ca aceste calităţi umane ale conducerii să treacă în prim-plan, spune Bogdan Ion, country managing partner la EY România şi Moldova şi chief operating officer pentru EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Asia Centrală.

„A conduce cu compasiune, a da un exemplu de asumare a riscurilor şi a im­pulsiona o mentalitate axată pe transfor­mare în întreaga companie sunt caracte­ristici esenţiale pentru a gestiona provo­cările şi oportunităţile din următorii ani.“

Conform celui mai recent studiu EY CEO Imperative Series - EY 2022 CEO Outlook Survey, volatilitatea generată de şocurile care s-au suprapus în ultima vreme - criza pandemică, preţurile în creştere şi acum războiul din Ucraina - va persista şi în 2022.

„Pe fondul pandemiei, al întreruperilor lanţului de aprovizionare şi al deficitului forţei de muncă, evoluţiile politice în schimbare remodelează mediul operaţional global pentru companiile din toate sectoarele şi zonele geografice. Această volatilitate va persista şi în 2022, prezentând atât provocări, cât şi oportunităţi pentru organizaţiile din întreaga lume.“

Ce ar trebui să facă o companie pentru a gestiona cât mai bine riscurile generate de aceste şocuri şi, în acelaşi timp, să aibă în vedere şi securizarea oportunităţilor?

„Companiile care abordează riscurile geopolitice şi alte riscuri politice într-o manieră strategică şi proactivă au mai multe şanse de a prospera.“

„Schimbările continue la nivel geopolitic creează un sistem multipolar, care va complica fluxurile transfrontaliere şi gestionarea tuturor părţilor interesate“, mai spune Bogdan Ion.

De asemenea, alte aspecte care sunt sus pe agenda liderilor de business se referă la schimbările climatice şi la sustenabilitate. Pentru 2022, mediul de business este cu ochii pe tensiunile geopolitice, politica internă şi pe schimbările de reglementare. Cu toate acestea, dacă un lider de companie se uită numai la atenuarea riscurilor, poate pierde din vedere valorificarea oportunităţilor.

„La nivel global, tensiunile geopolitice sporite, politicile interne volatile şi schimbările dramatice ale mediului de reglementare vor reprezenta provocări pentru directorii de companii în 2022. Întreruperile în lanţul de aprovizionare, provocările legate de capitalul uman şi evoluţiile politice în schimbare ce remodelează mediul operaţional global vor persista. Dar concentrarea exclusiv pe atenuarea riscurilor ar putea împiedica companiile să valorifice oportunităţile pozitive pe care le prezintă aceste evoluţii geopolitice.“