Românii preferă cash-ul. Consumul şi-a continuat creşterea, ca şi numerarul. Numerarul în circulaţie s-a apropiat în februarie de 100 mld. lei, un nou record

Autor: Claudia Medrega 26.04.2022

Cash-ul din economie a continuat ascensiunea şi a ajuns în luna februarie aproape de 100 mld. lei, un nou maxim istoric, după o creştere cu 9,3% faţă de februarie 2021, potrivit datelor BNR.

În termeni nominali, circa 8,5 mld. lei au intrat în economie în ultimul an. Comparativ cu valoarea din decembrie 2021, în februarie 2022 numerarul a crescut cu 3,7 mld. lei, respectiv cu 3,9%.

Dacă analizăm nivelul numerarului în raport cu volumul depozitelor în lei ale populaţiei, observăm că numerarul în circulaţie reprezenta în februarie 2022 mai mult de jumătate, respectiv 60%. Dacă luăm în calcul atât depozitele populaţiei în lei, cât şi pe cele în euro, numerarul este de circa trei ori mai mic. Ponderea numerarului în PIB a urcat de la circa 4,5% în 2008 la aproximativ 8,5% din PIB în ultimii ani. Ritmul anual de creştere a numerarului, de 9,3%, a fost în februarie peste rata inflaţiei, care a ajuns la 8,5%. Însă, în martie, avansul inflaţiei anuale a ajuns la două cifre, urcând la 10,2%, semn că preţurile de consum încep să prindă viteză.

Datele pentru luna martie ar putea să indice o intensificare a creşterii numerarului, în condiţiile în care piaţa financiară din România a fost tensionată în martie, într-un context caracterizat de amplificarea turbulenţelor pe pieţele financiare internaţionale din cauza crizei geopolitice din regiune, după invazia militară a Rusiei în Ucraina care a început în 24 februarie şi continuă.