#AntreprenoriiRoMâine. MedLife PDR: Braşovul este deja un hub medical puternic şi va deveni un furnizor regional de servicii de sănătate

Autor: Roxana Petrescu 29.04.2022

Concurenţa din zona de sănătate privată, existenţa unei facultăţi de medicină, dar şi serviciile medicale de stat bune pot transforma Braşovul într-un furnizor regional de servicii de sănătate, conturându-se astfel oportunităţi de investiţii pentru cei axaţi pe domeniul medical. 

“Desigur, este o nevoie de o grupare a patologiilor în centre specializate, dar, pe de altă parte, trebuie să avem un nivel de bază uniform la nivel naţional. Lucrurile s-au estompat mult în ultimul timp (în ceea ce priveşte diferenţa de calitate de act medical din Bucureşti şi restul oraşelor, de exemplu – n.red). Braşovul este deja un hub medical puternic. Are un spital public bun, facultate de medicină şi un număr important de operatori privaţi. Braşovul va deveni un furnizor regional de servicii de sănătate”, a spus Mihai Vârciu, unul dintre fondatorii MedLife PDR Brasov şi directorul medical al unităţii, în cadrul emisiunii #AntreprenoriiRoMâine, un proiect editorial realizat de ZF alături de MedLife.

PDR Braşov a fost prima achiziţie a MedLife, în 2010 gupul fondat de omul de afaceri Mihai Marcu plătind 3,5 milioane de euro pentru a prelua 80% din acţiunile companiei braşovene fondată în 1993. La momentul tranzacţiei, PDR Braşov includea o clinică şi două laboratoare, având un business de 3 milioane de euro. De la 10 angajaţi în 1993, la momentul tranzacţiei PDR ajunsese la 108 angajaţi pentru ca în prezent să aibă o echipă de 900 de oameni. MedLife PDR Braşov deţine azi un spital multidisciplinar, 6 microclinici, 2 laboratoare, dar şi 15 puncte de recoltare fiind prezent în Braşov, Codlea, Făgăraş, Târgu Mureş sau Covasna. Pentru anul acesta, MedLife PDR Braşov estimează un business de 30 de milioane de euro.

“Faptul că Braşovul a fost mereu o piaţă aglomerată ne-a determinat să ne reinventăm. Dacă până în acest moment provocările au fost să ne dezvoltăm organic, acum ne-am aşezat şi ne uităm foarte atent în Braşov şi în jur la cum putem să ne dezvoltăm prin achiziţii. Avem în vedere în următorii ani, 4-5 achiziţii în Braşov şi în jurul nostru. Sunt achiziţii pe care ne dorim să le integrăm sub umbrela noastră care să ne facă să acoperim mai bine şi teriotorial”, spune George Muscoiu, manager regional MedLife PDR Braşov.

În paralel cu oportunitatea de dezvoltare pe care o ofertă Braşovul celor care au internţia de a investi în sectorul medical, digitalizarea accelerată din ultimii doi ani creează noi direcţii de creştere în domeniu.

„Ne-am adaptat modelul de business la noua realitate. Am încercat din primele momente să răspundem foarte bine nevoilor pacienţilor, să ne facem circuite medicale private separate. Am încercat să oferim suport de la distanţă, am pregătit zona de consultaţii online pe care am continuat şi am dezvoltat-o şi după pandemie. A fost o perioadă în care totul s-a reinventat peste noapte”, mai spune Muscoiu.

Potrivit acestuia, dinamica adusă de digitalizare va fi unul dintre fenomenele care vor remodela actul medical pe termen lung.

„Ne-am dat seama că timpul este foarte important pentru pacient şi digitalizarea îşi pune amprenta tot mai tare. Ne-am dat seama că partea de consultaţii online, automatizări sunt lucruri care de acum încolo vor fi într-o dinamică foarte mare. Ce urmează în medicina viitorului va fi exact zona de inteligenţă artificială, digitalizare. A trecut momentul în care actul medical era doar un medic cu stetoscopul său”, a mai precizat George Muscoiu.


Articolul face parte din proiectul editorial #AntreprenoriiRoMâine, susţinut de MedLife. Cu peste 35 de achiziţii, MedLife a devenit un agregator de companii, coagulând o comunitate de peste 60 de antreprenori români, majoritatea medici, care au pornit câte o firmă în România şi au ajuns la rândul lor să achiziţioneze alte companii. Antreprenorii RoMâine, înglobaţi în structura gigant a MedLife, sunt un catalizator pentru transformarea şi consolidarea sănătăţii în ansamblu, dar şi a sănătăţii economiei româneşti. Prin seria de materiale din cadrul proiectului editorial Antreprenorii RoMâine, aducem în prim plan MED angels care prin profesionalismul lor şi investiţia în sănătate au aşezat business-uri sustenabile şi devin o resursă pentru antreprenorii tineri care vor contribui la randul lor la propulsarea sistemului medical românesc.