Iulian Anghel, ZF: Nu va mai faceţi aitişti, faceţi-vă instalatori

Autor: Iulian Anghel 26.04.2022

Nu spun cât am plătit pentru o reparaţie la o conductă defectă la baie. Ca mi-e ruşine. Spun doar atât: ZF are o rubrică numită “un salariu pe zi”. Cam ştim salariile, aşadar, şi pot spune că instalatorul a câştigat într-o jumătate de oră cât câştigă un ”aitist” în cinci ore.

Vreme de acum cinci ani venea imediat, dacă era o problemă - era instalatorul cunoscut de toti vecinii, un instalator al blocului, fără contract. Când l-am chemat ultima oară, ba l-a durut un picior, ba l-a durut burta. A îmbărtânit – niciunul dintre noi nu va scăpa de asta, dacă va avea norocul să ajungă până acolo. Am căutat pe net un instalator: niciunul nu a venit. Vreme de două săptămâni.

Ce să faci, zice şeful de bloc. Instalaţiile sunt vechi!

Instalaţiile sunt vechi, România este veche.

Este atât de veche încât tot software-ul modern nu-i ajunge. Degeaba stai în faţa unui laptop scump, dacă nu ai apă caldă la baie.

Când eram copil, îmi amintesc, stăteam înmărmurit în faţa unei case ce era dărâmată. Sunt nebuni oare? Cum să-ţi dărâmi casa?

Peste câţiva ani, în locul casei distruse, a fost pusă o casă mult mai frumoasă.

Aşa sunt şi societăţile. Ca să meargă înainte, trebuie să le distrugă pe cele de dinaintea lor.

Doar că, până atunci, până se va judeca că nu este loc de întoarcere, ce este vechi trebuie reparat. La cum arată România, e mult de reparat. De aceea e mult mai bine să te faci instalator decât să te faci cosmonaut. Pentru că este mult de reparat pe aici. Dacă visezi să fii consmonaut te uiţi la “Ad Astra” dar, dacă vrei să ai mai mulţi bani ca un IT-ist, fă-te instalator. E mult de reparat pe aici, iar Cosmosul este doar o iluzie.