ZF IT Generation. Investor Watch. Sandu Băbăşan, antreprenor în serie şi angel investor: Personal, pot investi anual între 100.000 şi 200.000 euro în start-up-uri tech. Până acum am investit în 3 proiecte şi sunt în negocieri cu alte 2

Autor: Ioana Nita 27.04.2022

Start-up-urile în care a investit Sandu Băbăşan până în prezent sunt: Bookr, StageMe.Live şi Autodeal.

Sandu Băbăşan, antreprenor în serie şi angel investor, s-a retras recent din managementul companiei locale Blugento – specializată în soluţii de e-commerce –, şi a decis să se dedice mai mult investiţiilor în start-up-uri de tehnologie, bugetul său anual pentru finanţarea unor astfel de proiecte sitându-se între 100.000 şi 200.000 euro în următorii trei ani. El a investit până acum în trei start-up-uri de tehnologie - Bookr, StageMe.Live şi Autodeal, la care se adaugă şi proiectele proprii - Nooka Space (reţea globală de birouri smart),  Blugento, Robin Good (proiect de dezvoltare de business dedicat start-up-urilor din România), iVox (platformă online de sondare a opiniei publice) şi CashControl (aplicaţie online de administrare a finanţelor personale).

„Ecosistemul de start-up-uri tech creşte extraordinar în România. Fiind în acest ecosistem din 2005, am văzut o dinamică fantastică şi încep să cred că suntem capabili să dezvoltăm produse de mare calitate. Dacă la un moment dat segmentul de IT din România era considerat un segment care îşi închiriază resursele, adică acel outsourcing clasic, astăzi toate companiile se uită la dezvoltarea de produse. Iar în acest proces de dezvoltare de produse tech în România cred că pot să contribui, pot să contribui cu know-how şi de ce nu, acum, datorită experienţei plăcute financiare pe care am avut-o în Blugento, pot să contribui şi financiar şi atunci intru în categoria de smart money, iar de fiecare dată când interacţionez cu aceste start-up-uri mă simt extraordinar de util. Este ceea ce eu pot să dau comunităţii, dar totodată această comunitate îmi dă înapoi acea apreciere de care avem nevoie când ajungem la un punct de dezvoltare în carieră“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Investor Watch, Sandu Băbăşan. El a adăugat că are trei direcţii diferite prin care face investiţii în start-up-uri – individual, în cadrul proiectului Robin Good şi alături de alţi business angels şi VC-uri. „La nivel personal şi aici pot să investesc între 100.000 – 200.000 de euro în fiecare an. Chiar îmi fac un plan să investesc în aproximativ două pro­iecte în fiecare an în următorii trei ani.“

Apoi investesc împreună cu partenerii mei Alin Laurenţiu şi Florin Pop în cadrul proiectului Robin Good, care este o platformă ce accelerează companii în special din segmentul tech, dar în zona de pree-seed. Împreună cu ei putem să investim şi sume mai mari, dar obiectivul nostru este de fapt să venim şi să oferim know-how, să facem acest transfer de know-how, acel concept de mentoring şi de ce nu, să şi deschidem oportunitatea către alte pieţe prin ecosistemul pe care îl avem în jurul nostru. În plus, un lucru care se întâmplă deja tot mai des, este ca în momentul în care fac ceea ce noi numim due diligence, adică elaborăm toate elementele sau criteriile necesare pentru a investi şi decid să investesc, am în jurul meu parteneri de business care pot să investească sume considerabile. Când zic parteneri de business zic super angel investors, cum este de exemplu Cosmin Ţîrvuloiu sau Alex Boghiu, şi de ce nu VC-uri, alte VC-uri de pe piaţa din România, dar şi de pe piaţa internaţională“, a explicat Sandu Băbăşan.

„Chiar acum săptămâna viitoare voi participa la o conferinţă la Londra unde am ca obiectiv să contractez câteva parteneriate de investment, de VC, pentru a le aduce pe piaţă ca să putem sprijini segmentul acesta de start-up-uri tech“, a completat el.

Două dintre investiţiile lui Sandu Băbăşan de până acum – Bookr (soluţie de booking pentru zona de beauty, dar şi pentru zona medicală) şi StageMe.Live (soluţie de live streaming pe zona de e-commerce) – au fost realizate prin platforma Robin Good în cadrul căruia este acţionar. Cea de-a treia investiţie însă - în Autodeal (aplicaţie pentru gestionarea costurilor şi obligaţiilor auto), a fost realizată în mod individual. În prezent, el se află în negocieri cu alte două proiecte tech din România, unul în zona de digital marketing, iar altul în domeniul industry 4.0.

„În acest moment încă negociez cu două proiecte noi, tot din România, în care sper să investesc pe parcursul acestui an. Unul este fix în segmentul în care sunt pasionat, adică în zona de digital marketing. Este un segment fantastic de frumos în care absolut toate activităţile sunt măsurabile şi aici trebuie să facem inovaţie, iar proiectul cu care astăzi negociez intrarea în parteneriat este un proiect foarte inovativ cu antreprenori cu multă experienţă şi cu ambiţii internaţionale. Celălalt proiect este într-un segment total diferit, este într-o zonă industrială în care segmentul de IoT şi senzoristică va veni să îmbunătăţească nişte procese în cadrul elementelor de producţie sau în procesele de producţie la nivel de fabrici. Şi chiar dacă nu am multă experienţă în segmentul acesta, am încredere atât în parteneri, dar am încredere şi în faptul că deja au validat produsul în piaţă şi au clienţi în portofoliu“, a punctat Sandu Băbăşan.