ZF Live. Călin Ile şi Lucian Marinescu, Premier Hospitality: Piaţa hotelieră din România creşte pe zi ce trece, dar încă nu am ajuns la acel nivel de maturitate pe care îl căutăm. Avem doar 1.800 de hoteluri în toată ţara şi circa 110.000 de camere, ceea ce este extrem de puţin raportat la populaţia României

Autor: Alexandra Matei 28.04.2022

În Bucureşti, aproape 60% dintre hoteluri sunt clasificate la patru şi cinci stele, însă masa mare de oaspeţi este la nivelul de trei stele.

Piaţa hotelieră din România se dezvoltă treptat şi există premise bune de creştere, însă nu a atins încă acel nivel de maturitate dorit, consi­deră Călin Ile şi Lucian Marinescu, senior partners în cadrul companiei de consultanţă în domeniul ospita­lităţii Premier Hospitality.

În prezent, la nivel naţional, sunt doar 1.800 de hoteluri şi circa 110.000 de camere, cifre foarte mici, raportate la populaţia actuală a României, susţin ei.

„Piaţa hotelieră din România creşte pe zi ce trece, dar încă nu am ajuns la acel nivel de maturitate pe care îl căutăm. Sunt multe hoteluri venite din perioada comunismului, care sunt depăşite, uzate moral şi cu care încă funcţionăm, dar sunt şi unele investiţii noi, apărute în două valuri de investiţii – perioada 2004-2008 a fost un prim val, iar după 2014, după ieşirea din efectele crizei din 2008-2009, a mai venit un val de investiţii care se continuă, în ciuda perioadei pandemice pe care am tra­versat-o. Deci, este loc de dezvoltare, este de lucru şi este loc de investit pentru cei care îşi doresc să intre în această industrie. Avem doar 1.800 de hoteluri în toată ţara şi circa 110.000 de camere, ceea ce este extrem de puţin raportat la populaţia României (18-19 mil. locuitori). Cu 1.800 de hoteluri nu poţi să faci turism de masă“, a detaliat Călin Ile, senior partner în cadrul Premier Hospitality, la emisiunea online de business ZF Live. Potrivit calculelor făcute de către cei doi, ospitalitatea contribuie cu circa 5% la PIB-ul na­ţional, ceea ce este cu mult sub media europeană, care este în jur de 10%.