One United Properties vrea să atragă 750 de milioane de lei printr-o majorare de capital social cu aporturi în numerar sau prin emitere de obligaţiuni convertibile

Autor: Eduard Ivanovici 26.04.2022

Acţionarii One United Properties (simbol bursier ONE), cel mai activ dezvoltator imobiliar de pe piaţa locală, au aprobat pe 26 aprilie o operaţiune de majorare a capitalului social cu aporturi în numerar sau prin emiterea de bonduri convertibile, reiese dintr-un comunicat al societăţii.

„One United Properties intenţionează să strângă până la 750 milioane de lei pentru a alimenta strategia de creştere şi pentru a permite companiei să profite de oportunităţi suplimentare de pe piaţă. AGA (adunarea generală a acţionarilor – n.r.) a delegat decizia finală privind tipul de operaţiune care urmează să fie efectuată Consiliului de Administraţie nou numit. Majorarea de capital planificată va fi a cincea pentru companie”, conform documentului.

Compania este listată din iulie 2021 la Bursa de Valori Bucureşti, unde este inclusă în indicele de referinţă BET. Anul acesta, acţiunile ONE s-au apreciat cu 8%, pe un rulaj de 106 milioane de lei. Societatea are o valoare de piaţă de 3,6 miliarde de lei.

Noul capital va fi investit în noi proiecte de dezvoltare, iar poziţia actuală de numerar va fi folosită pentru a accelera livrarea dezvoltărilor în curs, compania aflându-se în negocieri avansate pentru zece dezvoltări viitoare, cât şi în faze incipiente pentru alte 20 de proiecte, se arată în comunicat.

„Cele zece dezvoltări aflate în prezent în negocieri avansate se concentrează în primul rând pe proprietăţi rezidenţiale pentru venituri medii şi medii-mari. Dacă vor fi semnate, aproximativ 10.000 de apartamente cu peste 1 milion de metri pătraţi suprafaţă construibilă brută ar urma să fie dezvoltate pe aceste terenuri de către One United Properties în următorii şapte ani.”

După ce vor fi dezvoltate, acestea ar putea genera o valoare brută de dezvoltare de peste 2.3 miliarde de euro şi un potenţial profit brut pentru One United Properties de 900 de milioane de euro. Aproximativ 10% din dezvoltări vor fi spaţii de birouri şi comerciale, compania investing cu precădere în Bucureşti, unde se află cea mai mare parte a reţelei.

One United a avut un profit net de 506 milioane de lei în 2021, de la 176 de milioane în 2020. Veniturile au ajuns la 1,1 miliarde de lei, de peste două ori mai mari, iar profitul brut a crescut cu 192% la 603,5 milioane de lei.

Din acţionariatul One United fac parte OA Liviu Holding Invest şi Vinci Ver Holding, care au împreună circa 60% din acţiuni, urmaţi de alţi acţionari (40%).