Business internaţional. Acţiunile Alibaba, la minimul ultimilor şase ani. Măsurile de carantină din China continuă să lovească evoluţia companiilor listate

Autor: Eduard Ivanovici 27.04.2022

Problemele create de COVID-19 în Republica Populară Chineză şi-au pus amprenta asupra pieţei de capital din a doua cea mai mare economie din lume, scrie Barron’s. La începutul săptămânii, unele dintre cele mai mari companii listate în China sufereau declinuri pe fondul temerilor conform cărora lockdown-urile s-ar putea extinde până în Beijing.

Fără dinamica de miercuri, gigantul din e-commerce Alibaba este pe minus cu 26,2% pe Wall Street în 2022. Cu pragul de 83 de dolari atins la începutul săptămânii, compania a ajuns la minimul ultimilor şase ani.  Alibaba s-a confruntat cu o serie de provocări în 2021, an în care şi-a pierdut aproape jumătate din capitalizare în urma reglementărilor impuse de autorităţile chineze şi americane. Anul acesta, declinul s-a accentuat din cauza inflaţiei ridicate şi a ratelor mari ale dobânzilor.

Mai mult, încetinirea economiei chineze prin aplicarea unor aspre măsuri de carantină ar putea afecta şi mai mult acţiunile Alibaba. Grupul de e-commerce depinde enorm de nivelul de cheltuieli din rândurile populaţiei şi businessurilor, într-o perioadă în care potenţiala sosire a variantei Omicron în Beijing ameninţă dinamica pieţei de acţiuni din China. 

Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a scăzut cu 14,35% în 2022, iar Shanghai Composite s-a depreciat cu 20,5%. Prin comparaţie, S&P 500 din Statele Unite şi Stoxx 600 din Europa sunt pe minus cu 10,4%, respectiv 8,4% în acelaşi interval de timp. Alibaba şi-a răscumpărat recent 56,2 milioane de acţiuni listate la New York, evaluate pe 18 martie la 9,2 miliarde de dolari. De asemenea, gigantul a anunţat luna trecută că îşi va extinde programul de răscumpărare de acţiuni de la 15 miliarde de dolari la un nivel record de 25 de miliarde de dolari.

Cu o valoare de piaţă de 235 de miliarde de dolari, societatea cofondată de Jack Ma ocupă locul 41 în topul celor mai mari companii din lume, potrivit companiesmarketcap.com.