Pagina Verde. Cine este responsabil de terenurile în paragină ale Bucureştiului, din umbra marilor proiecte imobiliare? Abandonarea şi neîngrijirea unor terenuri din zone aflate în interiorul oraşului reprezintă o problemă cu atât mai gravă cu cât Bucureştiul are prea puţine spaţii verzi

Autor: Alina-Elena Vasiliu 27.04.2022

Abandonarea şi neîngrijirea unor terenuri din zone aflate în interiorul oraşului reprezintă o problemă cu atât mai gravă cu cât Bucureştiul are prea puţine spaţii verzi, iar aceste zone în paragină ar putea lesne deveni parcuri de mici dimensiuni sau chiar parcări, un domeniu unde Capitala de asemenea are un deficit puternic.

Terenuri pline de gropi, de bălării, neîngrijite, care se înnămolesc la prima ploaie, chiar şi în zone centrale ale oraşului, adiacente unor clădiri impunătoare, moderne, de birouri sau de locuinţe. Este o imagine la ordinea zilei în Bucureştiul anului 2022, în care proiecte imobiliare impunătoare, investiţii de milioane de euro, convieţuiesc cu terenuri insalubre, în paragină, ştirbind astfel peisajul unei capitale europene civilizate.

Cui îi revine sarcina de a armoniza imaginea oraşului, îngrijind aceste zone din preajma construcţiilor? Primăria Municipiului Bucureşti spune că proprietarii şi administratorii terenurilor au obligaţii prevăzute în acte normative, care stipulează printre altele nevoia de a asigura „o permanentă stare de salubrizare şi igienizare pe terenurile pe care le deţin cu orice titlu. Aceste terenuri vor fi obligatoriu împrejmuite“ (HCGMB 120/2010 - privind aprobarea normelor de Salubrizare si Igienizare ale Municipiului Bucureşti).