Miza controversatului proiect de lege privind taxarea firmelor: Camera de Comerţ strânge 22 de milioane de euro de la mic la mare în business

Autor: Adelina Mihai 27.04.2022

Camera de Comerţ şi Industrie a României, un ONG cu o istorie de 157 de ani care are ca scop sprijinirea intereselor mediului de afaceri, ar putea încasa 22 de milioane de euro pe an de la firme dacă un proiect depus în Parlament devine lege.

O iniţiativă parlamentară prevede ca toate persoanele juridice din România (PFA-uri, microîntreprinderi, IMM-uri şi firme mari) să plătească anual o taxă către Camera de Comerţ şi Industrie a României, cuprinsă între 10 şi 100 de euro, în funcţie de dimensiunea companiei.

Proiectul de lege a stârnit controverse mari în mediul de business, dar şi în rândul unor politicieni, care contestă aplicarea unor noi taxe pentru companii.

Potrivit unui calcul al ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului, dacă iniţiativa legislativă se aprobă şi devine lege, atunci Camera de Comerţ ar încasa anual peste 22 de milioane de euro de la cele peste 800.000 de firme şi 400.000 de persoane fizice autorizate din România.

Spre comparaţie, în 2021, Camera de Comerţ şi Industrie a României a avut venituri de 1,93 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Din potenţiala nouă taxă colectată de la companii, Camera de Comerţ şi Industrie a României ar finanţa Catalogul firmelor, un produs deja existent elaborat de instituţie pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

”Pentru înregistrarea iniţială, pentru înregistrarea modificărilor şi, respectiv, pentru menţinerea actualizată a informaţiilor în Catalogul firmelor, profesioniştii achită Camerei Naţionale o contribuţie anuală diferenţiată, constând în echivalentul în lei, la cursul comunicat de Banca Naţională a Românei, din ziua efectuării plăţii, corespunzătoare încadrării acestora în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, potrivit Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:  (i) 100 euro/an pentru întreprinderile mari; (ii) 75 euro/an pentru întreprinderile mijlocii; (iii) 50 euro/an pentru întreprinderile mici; (iv) 20 euro/an pentru microîntreprinderi; (v) 10 euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale;” , arată proiectul de lege din Senat pentru modificarea Legii nr. 335/2007 a camerelor de comerţ din România.