Cristina Săulescu, Partener Cabot Transfer Pricing: 2022 aduce noi facilităţi fiscale

Autor: Cristina Săulescu, Tax & Transfer Pricing Partner, Cabot 27.04.2022

Ordonanţa de Urgenţă nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost prelungită până la data de 30 iunie 2022, anularea accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale restante la data de 31 martie 202

 

O altă amnistie, cea a tichetelor cadou, se aşteaptă să fie legiferată în cel mai scurt timp. Proiectul de lege a fost aprobat în Senat încă din data de 11 aprilie, dar votul decisiv îi aparţine Camerei Deputaţilor, Legea urmând apoi să fie promulgată de Preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial. Proiectul de lege, aşa cum a fost aprobat în Senat, prevede anularea diferenţelor de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obţinute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de până la 31 decembrie 2020 inclusiv.

Amnistia se va aplica din oficiu, dar restituirea sumelor deja achitate de către contribuabili se va realiza la cererea acestora. Este de menţionat faptul că inspectorii ANAF nu vor mai avea voie să emită noi decizii de impunere pentru situaţii asemănătoare depistate în legătură cu perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2020.

Totodată, continuă să fie aplicabile şi următoarele facilităţi:

Scutire de la plata impozitului pe veniturile de natura salariala, în domeniul IT (baza legală este reprezentată de Ordinul nr. 1168/2017 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator);

Scutirea de impozitul pe venitul din salarii, scutirea de CASS la nivelul angajatului si CAS redus la 21.25%, în construcţii precum şi obligaţia încadrării angajaţilor cu salariul minim de 3.000 lei pentru norma întreagă (baza legală: OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal - bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, cu modificările ulterioare)

 

În plus, beneficiile grupului fiscal unic de TVA, dar şi de consolidarea fiscală din punct de vedere al impozitului pe profit.

Cristina Săulescu s-a alăturat recent echipei Cabot, iar anterior a lucrat în profesia de consultant fiscal atât în sectorul privat cât şi în cel public din România, unde a ocupat funcţii de conducere.

Are o expertiză semnificativă în domeniul preţurilor de transfer, tranzacţiilor transfrontaliere, reorganizărilor, precum şi implicaţiile fiscalităţii în raport cu dreptul român şi internaţional, oferind servicii profesionale de calitate diverselor corporaţii multinaţionale, bănci şi companii locale.