Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează toţi utilizatorii de smartphone-uri: Mai multe persoane care au căzut pradă campaniei cu sms-uri capcană au instalat o aplicaţie maliţioasă ce permite atacatorilor să obţină date sensibile din telefon

Ziarul Financiar 27.04.2022

Mai multe persoane care au căzut pradă campaniei cu sms-uri capcană au instalat o aplicaţie maliţioasă ce permite atacatorilor să obţină date sensibile din telefon, avertizează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

În cadrul campaniei cu sms-uri capcană lansate de atacatori în perioada Paştelui, unii utilizatori au raportat că, după ce au accesat link-ul din mesaj, au descărcat şi instalat o aplicaţie maliţioasă pentru Android, denumită „Voicemail”, transmite DNSC.

Ulterior, această aplicaţie cerea multiple permisiuni, care, odată acordate, permiteau atacatorilor să spioneze utilizatorul şi să extragă date sensibile legate de activitatea lui pe dispozitiv.

„În cazul în care aţi instalat şi acordat permisiuni multiple unei astfel de aplicaţii, recomandăm să folosiţi o soluţie de securitate pentru eliminarea acesteia sau să reveniţi la setările din fabrică ale dispozitivului. Nu uitaţi înainte să faceţi un back-up pe o sursă externă a datelor esenţiale pentru dvs. (contacte, imagini, videoclipuri, etc.), pentru a nu le pierde”, este mesajul DNSC.

Recent, Poliţia a informat despre o nouă tentativă de atac cibernetic prin sms-uri. Utilizatorii primeau un SMS prin care erau anunţaţi că au un mesaj audio. Poliţia spunea că aceste mesaje nu trebuie deschise pentru că infractorii pot sustrage informaţii şi date din telefonul mobil.