ZF Live. Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45: Vânzările de pachete pentru litoral au scăzut între 50% şi 60% faţă de 2021. Cea mai căutată destinaţie în această perioadă pentru sezonul de vară este Grecia, care înregistrează un nivel al cererilor similar cu cel din 2019

Autor: Mara Rolea 02.05.2022

Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, spune că de la începutul acestui an se observă o tendinţă de scădere a cererii pentru litoralul românesc. Scăderile se situează între 50% şi 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar unul din motivele pentru care oamenii nu mai optează într-un număr atât de mare să îşi petreacă vacanţele pe litoral este creşterea preţurilor de cazare.

„Când a început războiul, au fost zece zile de cădere aproape totală, lumea a intrat în panică. Acum şi-au mai revenit vânzările, dar nu totul a crescut la fel. Ce mă îngrijorează sunt scăderile de vânzări pe litoral, care au căzut între 50% şi 60% faţă de 2021. Din ianuarie a început această tendinţă să se vadă. Cred că vânzările pe litoral au scăzut pentru că preţurile din acea zonă au crescut cu 18-20%. O altă problemă este că între­prinderile de stat nu con­tractează voucherele de vacanţă pe 2022. Legea e adoptată din decem­brie. În ianuarie, Ministerul de Finanţe a deschis creditarea, Ministerul Muncii a anunţat întreprinderile de stat şi aceşti oameni trebuie să contracteze o firmă de vouchere. Au un comision stabilit prin lege de 1%, deci era foarte uşor. Cred că o problemă mai e şi faptul că litoralul nostru e la Marea Neagră, lângă ruşi“, spune Alin Burcea, proprietarul Paralela 45, în cadrul emisiunii de business ZF Live.