ANALIZĂ. Ploaia îi bucură pe fermieri şi sunt şanse ca recolta de grâu să fie la un nivel la fel de ridicat ca în 2021: 11 milioane de tone. Cu Ucraina, locul 2, puternic afectată de război, România poate câştiga teren pe piaţa europeană a cerealelor

Autor: Florentina Niţu 28.04.2022

♦ În anii agricoli buni, România se află pe locul patru în Europa la producţia de grâu.

Producţia de grâu din acest an agricol se poate apropia de cea de anul trecut, după ce cultura şi-a revenit în multe zone din ţară datorită ploilor din ultima vreme. La începutul anului fermierii erau îngrijoraţi din cauza apei din sol. Acum, ei spun că planta se poate dezvolta în continuare bine pentru că au fost anunţate noi ploi până la recoltarea din vară. Astfel, producţia poate trece de 10 mi­lioane de tone, volum care ar umple de 5.500 de ori piscinele Therme Bucureşti.

„Sperăm la o cultură bună de grâu şi aceleaşi aşteptări le avem şi la rapiţă, iar ploaia din ultima vreme a ajutat şi culturile de porumb şi floarea-soarelui la răsărire. Cred că vom avea un an normal în zona noastră dacă mai primim o ploaie pentru grâu şi două pentru rapiţă. Vom avea la grâu o producţie de 7-10 tone/hectar şi la rapiţă sperăm la 3,5-4 tone/hectar“, a spus Dan Herţeg, administratorul companiei Agro Raluca, care cultivă circa 2.500 de hectare cu cereale în judeţul Arad.

De asemenea, Louisa Gorban, asociat în cadrul companiei Transylvania Invest, unul dintre cei mai mari traderi de cereale cu ca­pital românesc, a afirmat că ploaia le-a prins bine culturilor de grâu şi rapiţă, chiar dacă cea din urmă nu a ajuns încă la dimen­siunea optimă, şi va fi un an agricol bun potrivit fermierilor, care sunt clienţii companiei.