Efectul Musk: După preluarea Twitter, mai multe celebrităţi vor să iasă de pe platformă

Autor: Petru Mazilu 28.04.2022

Actriţa Cate Blanchett avertizează că preluarea Twitter de către Elon Musk este „foarte, foarte periculoasă", în timp ce mai multe celebrităţi ameninţă cu renunţarea la platformă în semn de protest, anunţă Daily Mail.

Actriţa laureată cu Oscar Cate Blanchett a lansat un avertisment cu privire la consecinţele recentei preluări a Twitter de către miliardarul din domeniul tehnologiei Elon Musk.

Musk, în vârstă de 50 de ani, a achiziţionat săptămâna trecută gigantul social media pentru 61 de miliarde de dolari şi s-a angajat să stimuleze platforma pentru ca aceasta să îşi poată realiza potenţialul de „piaţă digitală" a lumii.

„Este periculos”, a declarat Blanchett, pentru Variety despre achiziţia Twitter de către Musk, în timp ce participa la Gala Premiilor Chaplin din New York.

Blanchett nu este singura vedetă de la Hollywood care a criticat preluarea de către Musk.

Actriţa Jameela Jamil din Good Life a scris luni pe Twitter că promisiunea lui Musk privind „libertatea de exprimare” va duce la „ură, intoleranţă şi misoginism” pe platformă.

Promiţând că nu va mai scrie niciodată pe Twitter, Jamil a adăugat: „Aş vrea ca acesta să fie ultimul meu tweet”.

Mia Farrow, actriţa devenită activistă, a scris şi ea pe Twitter.

„Ei bine, dacă Twitter devine şi mai toxic... va fi luat mai puţin în serios, iar oameni ca mine vor renunţa - pentru liniştea sufletească”, a spus ea.

Prezentatorul de televiziune britanic Phillip Schofield a declarat miercuri că a şters aplicaţia Twitter de pe telefonul său pentru că nu mai vrea să facă parte din viaţa sa, deşi contul său rămâne activ. Prezentatorul emisiunii This Morning a numit platforma „o hazna de troli josnici şi dezgustători”.

Actorul George Takei, din Star Trek, şi-a exprimat şi el îngrijorarea cu privire la preluarea de către Musk, dar a refuzat până acum să părăsească platforma din motive morale.

În schimb, bărbatul în vârstă de 85 de ani a promis că îşi va dubla eforturile pentru a face din Twitter un loc al dezbaterilor civilizate.

„Nu plec nicăieri. În cazul în care acest loc va deveni mai toxic, mă angajez să mă străduiesc şi mai mult pentru a ridica raţiunea, ştiinţa, compasiunea şi statul de drept. Lupta împotriva fascismului, a dezinformării şi a urii necesită luptători duri”, a scris Takei pe Twitter.

Musk, cea mai bogată persoană din lume are un trecut controversat cu aplicaţia, iar decizia sa de a prelua compania este posibil să aibă ramificaţii substanţiale pentru un serviciu folosit de peste 300 de milioane de persoane, inclusiv de mulţi lideri mondiali.

Patronul Tesla şi SpaceX insistă că preluarea nu este motivată de câştiguri economice, ci mai degrabă din dorinţa de a proteja Twitter ca un loc de exprimare liberă şi nu de cenzură.

„A avea o platformă publică care să fie de maximă încredere şi să fie larg incluzivă este extrem de important pentru viitorul civilizaţiei. Nu mă interesează deloc aspectele economice", a declarat el într-o recentă conferinţă publică.

În ultimele săptămâni, Musk a propus relaxarea restricţiilor de conţinut de pe Twitter, în timp ce a eliminat de pe platformă conturile false şi a renunţat la publicitate ca principal model de venit.

Musk crede că poate creşte veniturile prin abonamente care să ofere clienţilor plătitori o experienţă mai bună, posibil chiar o versiune fără reclame a Twitter.

Între timp, Twitter a garantat angajaţilor săi locurile de muncă pentru următoarele şase luni şi a confirmat că „nu sunt planificate disponibilizări".

Cu toate acestea, odată ce şeful Tesla va prelua conducerea, orice decizie în materie de resurse umane va depinde de el.