(P) Roxana Pîrvu: „Este nevoie de tehnologii care facilitează un management flexibil al forţei de muncă, programe de învăţare şi evaluare [...] pentru că strategia de a recruta de la competiţie nu este una câştigătoare.”

Autor: Publicitate 29.04.2022

 

  1. Care este situaţia actuală în recrutare?

Ne confruntăm cu o criză de personal care determină o serie de efecte negative în procesele de recrutare precum un grad ridicat de dificultate în găsirea candidaţilor potriviţi - care să aibă competenţele necesare - sau, mai rău, lipsa candidaţilor.

Până nu demult, se vorbea despre fenomenul „marea demisie”, care s-a resimţit şi în România în perioada septembrie - octombrie a anului trecut. În momentul acela, se putea observa o mobilitate mai mare a candidaţilor pe piaţa muncii, plecând de la un angajator la altul. Însă avântul acela, chiar dacă părea a se resimţi şi anul acesta, a fost redus de starea de anxietate cauzată de conflictul militar apărut recent la graniţa României.

 

  1. Cum putem atrage candidaţii potriviţi?

Deşi head hunting-ul ocupă un loc important în activitatea recruiterilor, postarea anunţurilor cu poziţiile vacante dintr-o companie continuă să fie o practică în procesul de recrutare. De multe ori, informaţiile sunt prezentate într-un mod general şi activitatea postului nu este menţionată complet. O descriere clară a responsabilităţilor, cerinţelor şi beneficiilor este cu siguranţă mai utilă şi poate atrage candidaţii care se regăsesc în acea prezentare. Desigur, o abordare prietenoasă poate atrage mult mai mult atenţia candidaţilor şi, în acelaşi timp, poate „spune” multe despre echipa sau compania care angajează. Pe de altă parte, este important ca şi candidaţii să acorde o atenţie mai mare job description-ului şi să aplice la posturile potrivite.

Mai mult decât atât, încurajez angajatorii să fie deschişi pe de o parte catre juniori, pentru că există foarte mult potenţial în tinerii absolvenţi şi, pe de altă parte, către persoane care doresc să facă o reconversie profesională, cu condiţia să ofere programe de training şi suport în procesele de integrare şi formare.

În opinia mea, indiferent că vorbim de juniori, mid-level sau seniori, un program de onboarding bine pus la punct reprezintă un avantaj care trebuie menţionat încă din anunţurile de angajare. Deşi tratat adesea fără prea multă importanţă, onboarding-ul este esenţial pentru a-l ajuta pe noul angajat să se integreze în echipă, să înveţe uşor şi eficient. Aplicaţia colorful.hr le vine în ajutor specialiştilor în resurse umane printr-o funcţionalitate dedicată acestui proces de inducţie prin care pot să integreze noii angajaţi cu uşurinţă, indiferent dacă lucrează remote sau de la birou. Prin digitalizarea acestui proces, totul este mult mai bine organizat şi se elimină confuzia şi incertitudinea specifice perioadei de onboarding. Există opţiuni pentru teste şi chestionare, task-uri, traininguri şi sesiuni one-to-one. În acelaşi timp, în aplicaţie i se poate aloca noului angajat un „buddy”, adică un coleg responsabil să îi ofere suport atunci când are nevoie.

 

  1. Dar ce facem cu acei candidaţi care întâmpină dificultăţi să reintre pe piaţa muncii?

Acolo unde există o provocare, va fi întotdeauna şi o soluţie. Pentru aceşti candidaţi, angajatorii au rolul de a-şi dezvolta intern programe de reconversie şi formare profesională. Sunt aproximativ 500.000 de persoane care nu au un loc de muncă în prezent şi pentru care trebuie găsite soluţii de integrare. Şcolile interne de calificare profesională pot fi o soluţie foarte bună atât pentru candidaţi, cât şi pentru angajatori. Dezvoltarea unor astfel de academii interne s-a dovedit deja că este o strategie de succes, ar trebui doar îmbrăţişată de mai multe companii.

Un ajutor adiţional pe care îl putem folosi sunt cursurile nişate pe dezvoltarea de competenţe şi abilităţi specifice. Astfel, putem ajuta şi părinţii care se reîntorc din CIC sau persoanele care pur şi simplu, din motive obiective, au pierdut contactul cu piaţa muncii în ultimii ani. Soft-urile de tip Learning & Development ajută departamentele de HR să planifice, monitorizeze şi desfăşoare programe eficiente de învăţare. Aplicaţia colorful.hr oferă un modul dedicat pentru training cu ajutorul căruia iniţierea, organizarea şi evaluarea cursurilor este mai uşoară ca oricând. Cererile de efectuare a trainingului pot fi iniţiate de specialistul HR, de manager sau angajat, lucru care permite o abordare complexă de dezvoltare a competenţelor necesare.

 

  1. Cum poate fi transformată legislaţia muncii dintr-o provocare într-un aliat pentru specialiştii HR?

 

De multe ori, legislaţia în HR ridică cele mai mari provocări. O parte dintre specialiştii în resurse umane nu reuşesc să ţină pasul cu dinamica schimbărilor şi pot rata cu uşurinţă noutăţi care să-i ajute. În acest context, angajatorii nu ar trebui să fie reticenţi la consultanţă în acest domeniu. Prin intermediul colorful.hr, punem la dispoziţia clienţilor şi acest serviciu de consultanţă legislativă şi fiscală prin care ne asigurăm că business-urile pot depăşi provocările legislative de orice fel.

 

Mai mult decât atât, specialiştii noştri în legislaţie şi fiscalitate organizează lunar, în ultima zi de joi, un webinar gratuit, HR TALK WITH A SPARK, în care se prezintă şi se dezbat toate modificările legislative apărute până în acel moment. Ne-am propus să fim cât mai implicaţi şi să ajutăm comunitatea specialiştilor HR, iar sutele de persoane care participă la webinar lună de lună ne confirmă că aducem cu adevărat un impact pozitiv.

 

  1. Care este mesajul pe care trebuie să îl audă angajatorii care îşi doresc să-şi crească business-urile într-un mod eficient?

 

Angajaţii buni devin tot mai greu de înlocuit. Să nu uite că angajaţii sunt cei care stau în spatele oricărei transformări, inovaţii sau reuşite. Angajatorii ar trebui să se concentreze în prezent pe loializarea angajaţilor prin orice mijloace: mobilitate internă, reconversie profesională în interiorul companiei, întâlniri periodice de tip one-to-one. De asemenea, este nevoie de tehnologii care facilitează un management flexibil al forţei de muncă, programe de învăţare şi evaluare, programe de beneficii gândite pe nevoile reale ale angajaţilor, recunoaştere şi transparenţă. Pentru că strategia de a recruta de la competiţie nu este una câştigătoare.

 

Mai mult decât atât, transformarea se întâmplă întotdeauna din interior. Este datoria angajatorului să ofere oportunităţi de carieră pentru angajaţi. Indiferent de vârstă, calificări şi competenţe, ei vor genera creşterea pe care şi-o doresc toţi managerii.

 


 

Roxana Pîrvu este Recruitment Operations Manager la Romanian Software, unul dintre liderii pieţei de software în domeniul resurselor umane prin platforma colorful.hr. Roxana are peste 10 ani de experienţă în recrutare, iar în tot acest timp a format echipe eficiente şi a dezvoltat strategii de recrutare creative pentru a-şi îndeplini obiectivele. Este un specialist HR orientat înspre oameni şi nevoile lor şi vede mereu o soluţie când apare o provocare.

 

De peste 20 de ani, colorful.hr digitalizează procesele de HR; de la soft-uri pentru pontaj, salarizare şi administrarea personalului şi a documentelor care simplifică partea de HR admin, până la soluţii digitale ce contribuie la creşterea companiei cu ajutorul unor module dedicate recrutării (Application Tracking System), dezvoltării personalului (Learning Management System) şi analizei datelor.

 

Contactează un consultant şi descoperă soluţii personalizate nevoilor oricărui business.