ZF Investiţi în România! Didier Balcaen, Speedwell: Dezvoltarea de la Griro, care înseamnă 2.000 de apartamente, 40.000 mp birouri şi 10.000 mp retail, va dura 12-14 ani şi vom păstra clădiri din actuala platformă. România are potenţial de creştere în continuare

Autor: Bogdan Alecu 12.05.2022

Speedwell intenţionează să dezvolte un proiect de mari dimensiuni ce va include aproximativ 2000 de apartamente, 40.000 mp de spaţii de birouri şi servicii, 10.000 mp de retail şi facilităţi pentru petrecerea timpului liber.

Speedwell vrea să demareze după 2024 proiectul de la Griro prin care să transforme fosta platformă industrială într-un nou pol de interes care să completeze astfel noua dezvoltare din zona Romexpo din Capitală.

„Griro este o fostă platformă indus­trială care printr-un nou proiect va spăla zona, suntem aproape de centru, avem linie de metrou în proximitate. Datorită mărimii platfor­mei avem o discuţie deschisă cu administraţia locală iar transparenţa este foarte importantă. Dacă această comu­nicare este acolo, este bine. Proiectul se va dezvolta în următorii 12-14 ani si vedem potenţial pe piaţa locală. În cel mai bun caz în următorii doi ani vom avea un PUZ, iar atunci cel mai probabil la final de 2024 vom demara lucrările, iar în 2026 va fi gata prima clădire. Cu fiecare fază vrem să venim cu un mix, de office, rezidenţial şi comercial, cel puţin aşa va fi prima, iar ulterior vom continua. Nu va fi un proiect doar cu locuinţe spre exemplu“, a explicat Didier Balcaen, cofondator şi CEO al Speedwell, în cadrul conferinţei ZF Investiţi în România organizate de ZF şi CEC Bank.

Speedwell intenţionează să dezvolte un proiect de mari dimensiuni ce va include aproxi­mativ 2000 de aparta­mente, 40.000 mp de spaţii de birouri şi servicii, 10.000 mp de retail şi facilităţi pentru petrecerea timpului liber dar şi spaţii verzi. Griro era una din ultimele uzine active în Capitală, iar terenul acesteia a intrat în circuitul imobiliar în 2018 atunci când a fost scos la vânzare. Mai mult, zona de nord-vest – Griviţei-Bucureştii Noi – a atras cele mai multe noi investiţii în imobiliare, atât pe segmentul rezidenţial, cât şi pe cel de birouri.

„Am avansat cu masterplanul, am implicat urbanişti internaţionali, lucrăm cu o companie din Italia iar proiectul va fi un punct de referinţă pentru Bucureşti. Acesta va fi de departe cel mai mare proiect al nostru. Terenul este acum acoperit în pro­porţie de 90% cu clădiri, unele chiar frumoase. Vrem să integrăm multe dintre clădiri în viitorul proiect“, a spus Didier Balcaen. Speedwell a demarat în această primă­vară şi proiectul Paltim din Timişoara, care va urma aceeaşi strategie ca Record Park din Cluj. „Am obţinut PUZ-ul şi autoriza­rea primei clădiri la Paltim, iar aceasta va include 123 de apartamente, 50% din volumul rezidenţial. Am demarat deja lucrările şi aceasta va fi gata în 18 luni. Am demarat vânzările în toamna anului trecut şi am semnat deja pentru 40% din apartamente şi ne apropiem de 50%“, a subliniat Didier Balcaen.

Paltim va veni cu apartamente, spaţii de birouri şi de servicii, precum şi cu două clădiri istorice care urmează să fie renovate. Faza 1 a proiectului include o clădire rezi­denţială cu un regim de înălţime de două subsoluri plus şase etaje iar un al şaptelea retras, de la studiouri, la apartamente de 2, 3 şi 4 camere.

Data estimativ? pentru livrarea fazei 1 este prim?vara anului 2024.  A doua faz? a proiectului va ad?uga o a doua cl?dire, cu 113 apartamente, ajungându-se la un total de 236 de unit??i.

„Vedem o cerere pe piaţa din Timişoara şi sunt companii prezente în Cluj care vor să se extindă aici. Proiectul nostru are această bază economică şi noi mizăm pe acesată mutare. Sunt companii din Cluj, Bucureşti sau Iaşi care se uită după birouri şi la Timişoara. Companiile caută angajaţi iar în Timişoara există acest pipeline de forţă de muncă din partea universităţilor“, a explicat Didier Balcaen.