Acţionarii Băncii Transilvania aprobă dividende de 800 milioane de lei din profitul de 1,8 mld. lei din 2021 şi votează un nou Consiliu de Administraţie pentru următorii patru ani

Autor: Liviu Popescu 01.05.2022

Acţionarii Băncii Transilvania (TLV), printre care fonduri de pensii Pilon II, SIF-uri, fonduri mutuale, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, au aprobat pe 28 aprilie 2022 distribuirea a 800 de mil. lei din profitul pe 2021 sub formă de dividende (ex-date 3 iunie/ data plăţii 16 iunie), echivalentul unui randament de 5,2%, dar şi majorarea capitalului social cu 765 mil. lei prin acordarea de acţiuni gratuite.

Majorarea capitalului social se va face prin incorporarea rezervelor constituite din profitul pe 2021. Astfel pentru fiecare 100 de acţiuni deţinute, un investitor al băncii va primi în urma operaţiunii de majorare de capital social 12 acţiuni gratuite. “Majorarea capitalului social se va realiza pentru susţinerea activităţii curente a societăţii”, se arată în raportul publicat joi seară la Bursa de la Bucureşti.

Acţionarii au mai aprobat şi un program de răscumpărare de acţiuni (40 mil. unităţi adică 0,6% la un preţ maxim de 4 lei pe unitate pentru implementarea unui program de fidelizare a personalului), dar şi aprobarea unui reverse stock-split 1 la 10.

Noul Consiliu de Administraţie al Băncii, cu mandat până în 2026, este format din: Horia Ciorcilă, Thomas Grasse, Ivo Gueorguiev, Vasile Puscaş, Mirela-Ileana Bordea, Florin Predescu Vasvari, Lucyna Stanczak-Wuczynska. Horia Ciorcilă, fondator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie din 2002, a primit al şaselea mandat consecutiv

“Sub coordonarea Consiliului de Administraţie care îşi încheie mandatul în aprilie, Banca Transilvania a marcat o serie de rezultate remarcabile: a devenit cea mai mare bancă din România; cota de piaţă a crescut de la 16,4% la 19,6%; numărul de clienţi a ajuns de la 2,8 milioane la 3,6 milioane; capitalizarea bursieră a ajuns la 16,3 miliarde lei (3,3 miliarde euro, la 31.12.2021) de la 9,6 miliarde lei (2,1 miliarde euro, la 31.12.2018); a achiziţionat alte două bănci, Bancpost şi Idea::Bank, precum şi companii din alte domenii (leasing, credite de consum, asigurări şi pensii private): ERB Leasing, ERB Retail Services, Idea::Leasing, Idea::Broker de Asigurare şi Certinvest Pensii. De asemenea, BT şi Grupul Ţiriac au semnat un acord de achiziţie a companiei Ţiriac Leasing (ianuarie a.c.), iar finalizarea tranzacţiei este în prezent supusă aprobării autorităţii competente”, potrivit BT.

ZF a scris recent că opt persoane s-au înscris pentru cele şapte locuri pe lista celor candidează în CA-ul BT, dintre care trei au fost nume noi, fără legătură pâăn acum cu banca de la Cluj: Florin Predescu Vasvari, Lucynas Tanczak-Wuczynska şi Constantin Frăţilă.

Florin Predescu Vasvari este din 2006 încoace profesor de contabilitate şi şef de catedră Facultatea de Contabilitate London Business School, având un doctorat în contabilitate în Toronto (Canada), membru al board-ului Morfosis Capital, Validus Risk Management. Din 2019 el este director academic, Institutul de Antreprenoriat şi Capital Privat, London Business School şi membru al CA-ului şi Comitetul de Finanţe London Business School.

Lucynas Tanczak Wuczynska este din 2015 încoace membru al Consiliului de Supraveghere Erste Bank Ungaria şi din 2021 preşedinte CS BNP Paribas filiala din Polonia. Timp de doi ani ea a lucrat şi la Alior Bank şi pentru 15 ani a fost la BERD, unul dintre acţionarii băncii de la Cluj. Printre funcţiile ocupate la BERD se numără şi director naţional pentru Polonia.

Ceilalţi cinci sunt veterani ai băncii de la Cluj: Horia Ciorcilă (preşedinte), Grasse Thomas (din 2014 vicepreşedinte CA BT), Ivo Gueorguiev (din 2014 membru al CA-ului BT), Vasile Puşcaş (din octombrie 2013 membru al CA-ului BT), Mirela Ileana Bordea (din 2017 membru al CA-ului BT).

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România iar la Bursa de la Bucureşti are o capitalizare de 15,2 mld. lei. Pentru 2022, acţionarii au aprobat venituri de 5,3 mld. lei şi un profit brut de 2,475 mld. lei.