Unu din cinci absolvenţi de liceu se îndreaptă spre o şcoală postliceală. Ce îi atrage pe elevi la aceste şcoli. Specializarea de asistent medical este cea mai căutată, pentru că are salariile cele mai mari

Autor: Ramona Cornea 29.04.2022

♦ Florin Godean, Adecco România: „Specializarea sanitară îi deschide unui absolvent perspective de angajare cu salarii decente în România şi mai ales în străinătate“ ♦ Raluca Peneş, Smartree: „Obţinerea unei calificări clare şi certitudinea unui loc de muncă sunt principalele motive pentru care şcolile postliceale au devenit din ce în ce mai căutate“ ♦ Raluca Pârvu, BPI România: „Studiile postliceale reprezintă o alternativă foarte bună pentru cei care caută să înveţe o meserie concretă şi să aibă şansele unei angajări rapide.“

Aproximativ 20% dintre absolvenţii de liceu aleg cursurile din învăţământul postsecundar, adică şcolile postliceale, după cum arată studiul „Învăţământul postsecundar în România“, realizat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

Autorii studiului spun că acest lucru se datorează declinului demografic, care a dus la o reducere dras­tică a numărului de elevi din cadrul învăţământului preuniversitar şi studenţi din universitar. Atract­ivitatea învăţământului postliceal şi de maiştri se datorează, în parte, faptului că a crescut numărul de absolvenţi de liceu fără diplomă de bacalaureat.