Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR: Dacă s-ar capitaliza economia României cu 32 mld. euro, mai multe firme ar deveni bancabile. Acum doar 12% dintre firme sunt bancabile

Autor: Claudia Medrega 29.04.2022

În România există un spaţiu amplu pentru ca importanţa băncilor şi a IFN-urilor în creditarea firmelor să crească sustenabil, iar în strânsă legătură cu această evoluţie dezirabilă este nevoia accentuată de capitalizare a economiei României cu 32 mld. euro, reprezentând 15% din PIB, susţine Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

„Pe fondul unei solidităţi financiare bune a băncilor din România unele vulnerabilităţi structurale s-au menţinut totuşi, nivelul intermedierii financiare rămânând cel mai mic din Uniunea Europeană şi a continuat să scadă în ultimul deceniu“, a declarat Georgescu la conferinţa Provocări structurale ale sectorului bancar românesc organizată de BNR şi ASE.

El a explicat că în timp ce în unele ţări europene există o contribuţie prea mare a sectorului bancar comparativ cu valoarea adăugată în economie, în România există un spaţiu amplu pentru ca importanţa băncilor şi a IFN-urilor în creditarea firmelor să crească sustenabil.