Războiul din Ucraina. Primele evaluări ale daunelor economice ale războiului din Ucraina şi ale crizei energetice

Autor: Răzvan Botea 29.04.2022

Deficitul bugetar a crescut doar în martie cu 65% (an/an) şi a ajuns la 16 miliarde lei. Guvernul a redus puternic prognoza de creştere economică.

În execuţia bugetară a apărut o rubrică nouă, aferentă cheltuirii banilor din PNRR, dar rubrica este goală, semn că niciun euro din cele 4 miliarde de euro care ar fi intrat, cum spun autorităţile, în conturile României în 2021 şi începutul lui 2022 nu a fost cheltuit.

Creşterea deficitului bugetar a venit pe fondul încetinirii veniturilor la bugetul de stat: dacă la două luni veniturile creşteau cu 28%, la 3 luni din an creşterea s-a redus la Ă21%. În aceeaşi vreme, cheltuielile au accelerat, arată execuţia bugetară.

„Este foarte evident că este doar începutul deteriorării finanţelor publice, pentru că au fost luate în ultima vreme o serie de măsuri care afectează veniturile bugetare în mod drastic pentru tot anul 2022 şi poate şi dincolo, în condiţiile în care cheltuielile trebuie să crească. Sunt obligaţii care au apărut în legătură cu criza din Ucraina, refugiaţii şi aşa mai departe“, comentează datele Aurelian Dochia, analist financiar.