Un atac masiv orchestrat de un grup de hackeri ruşi a blocat site-ul Guvernului României, al altor instituţii de stat dar şi al unei bănci. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: vom publica lista de adrese de IP implicate în acest atac. Update: ruşii au pus jos şi site-ul PSD

Ziarul Financiar 29.04.2022

Un atac cibernetic orchestrat de un grup de hackeri ruşi a reuşit să blocheze în această dimineaţă accesul la site-ul Guvernului României dar şi la paginile web ale altor instituţii şi companii de stat, plus o bancă privată - prin inundarea acestor site-uri cu un volum uriaş de trafic, metodă cunoscută sub numele Distributed Denial of Service (DDoS).

“Astăzi a avut loc o serie de atacuri de tip Distributed Denial of Service (DDoS) asupra unor site-uri care aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România. Site-urile gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro, respectiv otpbank.ro au fost ţintite de atacatori care au avut ca obiectiv indisponibilizarea acestor servicii online prin supraîncărcarea acestor site-uri cu trafic masiv din surse multiple.
Atacul a fost revendicat de gruparea de criminalitate cibernetică ‘Killnet’ pe un canal de comunicare de pe Telegram şi este justificat de aceştia prin faptul că statul român sprijină Ucraina în conflictul militar cu Rusia”, a anunţat Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
Specialiştii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) colaborează cu instituţiile abilitate pentru remedierea problemelor şi investigarea acestor incidente de securitate cibernetică.
Instituţia va publica lista cu adresele de IP participante la atac. “Directoratul va publica lista de adrese de IP identificate ca fiind implicate în acest atac. Publicarea este parte a procesului standard de monitorizare şi identificare a resurselor implicate în atacuri cibernetice în contextul conflictului Ucraina-Rusia, pe care Directoratul l-a pus în funcţiune de la declanşarea conflictului militar”.
Atacurile asupra site-urilor menţionate vin după ce în ultimele zile românii s-au confruntat cu un val de atacuri prin SMS care vizau instalarea pe smartphone-uri a unor aplicaţii care au ca obiectiv extragerea de date sensibile din dispozitive, conform DNSC. “În cadrul campaniei cu sms-uri capcană lansate de atacatori în perioada Paştelui, unii utilizatori au raportat către Directorat faptul că, după ce au accesat link-ul din mesaj au descarcat şi instalat o aplicaţie maliţioasă pentru #Android, denumită 'Voicemail'.  Ulterior, această aplicaţie cerea multiple permisiuni, care, odată acordate, permiteau atacatorilor să spioneze utilizatorul şi să extragă date sensibile legate de activitatea lui pe dispozitiv.”

Vineri seară hackerii ruşi au anunţat că au reuşit să blocheze şi site-ul Partidului Social Democrat. Site-ul partidului nu este accesibil vineri seară, la ora publicării acestei informaţii.