Nicuşor Dan, primarul Capitalei, despre listarea obligaţiunilor PMB: Vom mai ieşi pe piaţă deoarece Bucureştiul are nevoie de investiţii

Autor: Eduard Ivanovici 02.05.2022

Obligaţiunile de 555 de milioane de lei ale Primăriei Municipiului Bucureşti au intrat vineri la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei. Tranzacţionate sub simbolul bursier PMB32, bondurile reprezintă a şasea emisiune efectuată de primăria Capitalei. „Am ţinut să fiu aici pentru a transmite un mesaj de deschidere şi colaborare din partea Municipiului Bucureşti către piaţa privată şi, în special, către piaţa financiară. Stabilizarea financiară a Primăriei municipiului Bucureşti a fost unul dintre obiectivele principale cu care am început mandatul şi faptul că această emisiune a fost un succes confirmă că ne-am făcut treaba şi am recâştigat încrederea pieţei (...) O să mai ieşim pe piaţa pentru că Bucureştiul are nevoie de investiţii”, a declarat Nicuşor Dan, primarul Bucureştiului. 

Obligaţiunile au fost oferite spre subscriere în cadrul unui plasament privat desfăşurat în luna aprilie, dobânda fiind de 7,33% pe an. Emisiunea va fi scadentă în aprilie 2032. „Vreau să vă asigur că vom păstra aceeaşi linie de stabilitate financiară... Ne vom concentra pe acele priorităţi ale oraşului, pe ceea ce înseamnă infrastructura de transport, fie că asta înseamnă reabilitarea reţelei de tramvai, trenul metropolitan, managementul traficului sau semaforizarea inteligentă, fie că înseamnă reţeaua de termoficare sau acele investiţii urbane care schimbă faţa oraşului.” În cadrul aceluiaşi eveniment, Eliza Gereanu, director executiv, direcţia de management proiecte, fonduri europene rambursabile şi nerambursabile, PMB, a menţionat că primăria Capitalei ia în calcul abordarea sectorului investitorilor de retail. „Avem aici nişte oportunităţi. Ne uităm împreună şi la această variantă (a retail-ului – n. red.) Cu siguranţă, dorim să ne extindem şi către clienţii de retail pentru că trebuie să construim Bucureştiul împreună. A face această finanţare durează, aşa că vrem să o facem structurat şi coerent (...) Avem planuri pentru anul viitor, fiind vorba de o refinanţare BERD”, a spus Eliza Gereanu.