Să părăseşti Rusia lui Putin nu e deloc simplu. Companiile străine care încearcă să iasă din Rusia trebuie să ”danseze cu diavolul”

Autor: Ştefan Stan 01.05.2022

După săptămâni de tăcere cu privire la viitorul operaţiunilor sale din Rusia, Société Générale a livrat un plan sumbru pentru alte multinaţionale care s-au angajat să iasă din această ţară, scrie FT. 

Banca franceză a anunţat la începutul lunii aprilie că va vinde reţeaua Rosbank lui Vladimir Potanin, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia şi un baron al nichelului care a evitat sancţiunile UE sau SUA, primind o lovitură de 3,1 miliarde de euro în acest proces.

Tranzacţia i-a uimit pe unii rivali şi subliniază dificultăţile cu care se confruntă grupurile, de la marile companii petroliere la cele auto, care doresc să iasă din Rusia după invazia din Ucraina: puţini cumpărători potenţiali, opţiuni de ieşire costisitoare şi perspective incerte pentru orice revenire viitoare.

"Cu toţii încercăm să găsim o modalitate inteligentă de a ieşi din ţară. Dar ceea ce a făcut SocGen nu este cel mai bun mod de a face acest lucru", a declarat un cadru superior al unei bănci cu operaţiuni în ţară. "Există o discuţie etică... există un risc de reputaţie care trebuie luat în considerare atunci când se vinde, sau practic se donează, unui oligarh".

"În esenţă, ei îi fac un ... cadou lui Potanin. OK, el nu este sancţionat, [dar] este oare lucrul corect de făcut?", a adăugat bancherul.

Multe companii occidentale s-au trezit prinse între perspectiva exproprierii de către Rusia, vânzarea către localnici prinşi în sancţiuni sau încercarea de a căuta investiţii de la cumpărători chinezi sau din Orientul Mijlociu care ar putea fi mai liberi să facă afaceri, dar care până acum au arătat puţin apetit.

SocGen este unul dintre puţinele grupuri occidentale care au acceptat cu succes să îşi vândă afacerile din Rusia. Rosbank, la care a preluat prima dată o participaţie minoritară în 2006, a fost mult timp sursa unor tensiuni interne pe fondul întrebărilor critice din partea investitorilor. În ciuda faptului că a devenit în cele din urmă profitabilă în 2016, bancherii de investiţii au lăudat vânzarea - pe care banca a negociat-o pe cont propriu - ca fiind o modalitate curată şi eficientă de a ieşi.

"Este imposibil să continui în Rusia şi aproape că nu există nimeni căruia să-i poţi vinde. Toţi ceilalţi sunt sub sancţiuni; nu prea poţi vinde unui cumpărător chinez dacă i se cere să rămână neutru. [SocGen] s-a descurcat foarte bine", a declarat o persoană apropiată de o altă companie industrială care încearcă să iasă.

Consilierii corporativi studiază îndeaproape ieşirile de succes, pe măsură ce speranţa unei rezolvări rapide a războiului dispare. "Mulţi oameni au presupus că trebuie doar să spună ceea ce trebuie, să ţină luminile aprinse şi vor fi din nou înăuntru până la Crăciun", a declarat un consultant, dar "orizonturile se mişcă".

”Este ca şi cum zidurile se închid... . Ce va fi mai întâi? Eu scap de afacere sau cumpărătorul meu este sancţionat?”

Conform unui acord prezentat de Denis Manturov, ministrul rus al comerţului - pe care constructorul auto francez nu a dorit să îl confirme - Renault ar avea opţiunea de a răscumpăra participaţia în cinci sau şase ani la un preţ care să ţină cont de orice investiţii ulterioare.

Dezinvestirea înseamnă că Renault renunţă la mai mult de 14 ani de investiţii, timp în care a cumpărat o participaţie de 68% în Avtovaz, supervizând o forţă de muncă de 40.000 de angajaţi şi generând anul trecut 10% din cifra de afaceri şi jumătate din marja operaţională din sectorul auto. Aceasta a avertizat că va renunţa la o sumă de până la 2,2 miliarde de euro.

Un executiv din New York cu angajaţi în Rusia a respins modelul Renault. "Nu vom negocia cu guvernul rus", a spus el. Dar opţiunile limitate înseamnă că unii sunt nevoiţi să se răzgândească.

Un expert în restructurare care consiliază mai multe companii în materie de vânzări a declarat: "O serie de oameni au făcut declaraţii foarte grandioase despre 'nu vom face niciodată asta şi nu vom face niciodată asta', iar acum se gândesc 'oh, la naiba'. Realitatea este că, pentru majoritatea acestor ieşiri, va trebui să dansezi cu diavolul la un moment dat".