Matca, cel mai mare bazin legumicol, trimite castraveţi în Polonia, Republica Moldova şi Ucraina. „Retailerii îşi doresc preţ standard“

Ziarul Financiar 02.05.2022

Din Matca, cel mai mare bazin legumicol din ţară, care are circa 1.500 de solarii, şi 4.000 de producători, castraveţii tocmai recoltaţi pleacă zilnic spre Polonia, Republica Moldova şi Ucraina, pentru că retailerii din România le cer preţ standard şi constanţă fermierilor, susţin aceştia. „Retailerii au venit către noi să facem parteneriate, dar vor să facem contracte pentru un preţ standard, în timp ce producţiile de legume sunt diferite de la o săptămână la alta şi costurile de producţie şi transport cresc, căci tot primim notificări. Facem doar export. Trimitem 100 de tone de castraveţi pe zi către Polonia, Republica Moldova şi, mai nou, către Ucraina, prin Republica Moldova, cu vama la Odesa”, spune Mircea Marius Filimon, proprietarul companiei Marivla Vegetable.

Pe de altă parte, Auchan, singurul retailer care a răspuns la solicitarea ZF, spune că „în prezent, în magazinele Auchan se găsesc castraveţi cornichon achiziţionaţi de la unul dintre furnizorii din Matca, urmând ca, pe măsură ce începe producţia în România, să fie aduse la raft şi alte legume precum: tomate, ardei kapia, ardei gras, ardei iute, vinete, dovlecei, gogonele şi gogoşari“, au răspuns reprezentanţii Auchan la solicitarea ZF.