EXCLUSIV ZF. Fondul Proprietatea va putea lista la Londra doar 2% din acţiunile Hidroelectrica, a decis ASF printr-o modificare a regulamentului de IPO. Fondul Proprietatea nu este de acord cu această decizie

Autor: Liviu Popescu 02.05.2022

Prin regulamentul 9/2022, care îl modifică pe 3/2013 care priveşte acţiunile suport pentru GDR-uri, ASF a redus de la 2/3 la 1/10 acţiunile care pot fi vândute în ofertă sub formă de GDR Cu alte cuvinte, 10% din IPO, adică 2% din companie versus 66% din IPO, adică 13,3% din companie.

Doar 2% din Hidroelectrica – cel mai mare producător de energie electrică al Ro­mâniei, vor putea fi listate pe bursa de la Londra, sau oricare altă bursă externă de altfel, de către Fondul Proprietatea prin intermediul certifi­catelor globale de depozit (GDR-uri), şi nu 13,3% aşa cum prevedea un vechi regula­ment al Autorităţii de Supraveghere Finan­ciară care a fost schimbat chiar săptămâna trecută.

Cu alte cuvinte, ASF a redus drastic numărul de acţiuni (prin GDR-uri) pe care Fondul Proprietatea le poate duce la bursa de la Londra, de la cel mult 2/3 din numărul total de acţiuni ale ofertei, adică 66% din IPO, aşa cum menţiona articolul 4 al regula­mentului ASF din 2013 cu privire la emi­terea de certificate de depozit, la 1/10 din nu­mă­rul de acţiuni scoase la vânzare, adică 10%, potrivit unor modificări de săptămâna tre­cută. Cel mai probabil, intenţia ASF este – la fel cum şi afirma preşe­dintele Nicu Marcu în urmă cu câteva săptă­mâni, dar şi ministrul energiei Virgil Popescu – ca Hidroelectrica să fie listată doar la BVB. Ce zice Fondul Proprietatea?

„Această decizie ame­ninţă succesul listării compa­niei la bursă a Hidroelectrica şi este un pas înapoi pentru piaţa de capital româ­nească şi pentru modul în care este percepută de investitorii internaţionali. În acest context, Franklin Templeton va lua în considerare modalităţi alternative de maximizare a valorii parti­cipaţiei sale în com­paniile nelistate, în beneficiul tuturor acţionarilor săi“, spune Johan Meyer, CEO al Franklin Tem­pleton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Pro­prietatea.

Decizia va avea un impact negativ de lungă du­rată asu­pra dez­voltării pieţei locale de ca­pital, deoarece va des­curaja ma­rile companii româneşti private să se listeze la BVB şi, în mod ironic, le va forţa să ia în con­siderare doar listări internaţio­nale, adaugă el.