Familia Virag a accesat 40.000 euro pentru înfiinţarea unei ferme de bovine în judeţul Braşov

Autor: Florentina Niţu 02.05.2022

Peste 11.800 tineri au luat fonduri europene de 450 mil. euro pentru investiţii preponderent în agricultură începând din 2014 până în prezent.

Anişoara şi Zsolt Ferdinand au accesat fonduri europene în valoare de 40.000 euro pentru înfiinţarea unei ferme de bovine înlocalitatea Teliu din judeţul Braşov, se arată într-un comunicat trimis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale astăzi, 2 mai, de Ziua Naţională a Tineretului.

„Ca tineri fermieri, am început în anul 2015, prin a cumpăra 15 capete de vaci din rasa Bălţata Românească. De fapt, cred că devenisem din copilărie mici fermieri, deoarece atât eu, cât şi soţul meu, Zsolt Ferdinand, provenim din familii cărora le plac animalele şi am crescut cu vaci, porci şi găini, în gospodăria familiei. Soţul meu a îmbrăţişat meseria de medic veterinar, iar eu, pe cea de contabil”, a spus Anişoara Virag.

După construcţia fermei, ei au făcut şi un spaţiu pentru depozitarea silozului, un puţ forat şi panouri fotovoltaice, pentru că  în următorul an au accesat bani prin sub-măsura "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri".

„Ţinta proiectului a fost ameliorarea efectivului de bovine, în direcţia linie carne, deoarece ideea noastră a fost exploatarea bovinelor din rasa Bălţată Românească pentru carne. În următorii 3 - 4 ani, am reuşit să ajungem la un efectiv de 40 capete bovine mame linie carne, plus tineretul provenit de la aceste vaci”, povesteşte tânăra fermieră.

Familia Virag face parte din cei peste 11.800 tineri care au beneficiat de finanţări europene, în valoare de circa 450 milioane euro, în intervalul 2014-2020 şi în perioada de tranziţie, 2021-2022.

„Ca recomandare pentru tinerii fermieri credem că este bine să se gândească, atunci când accesează fonduri europene, în primul rând la pasiunile lor, dar să ia în calcul şi meseriile învăţate, pentru că, în funcţie de zona din care provin, cu efort, implicare şi seriozitate pot deveni buni antreprenori şi pot obţine realizări economico-financiare. Noi ne-am ascultat intuiţia şi suntem împliniţi de realizările obţinute”, i-a încurajat Anişoara Virag pe cei care vor să devină fermieri şi să acceseze banu începând din 2023 prin noul Plan Naţional Strategic.