Prin politicile sale, China dă o lovitură economică dublă, la nivel de ofertă şi cerere şi exacerbează insecuritatea alimentară mondială

Autor: Catalina Apostoiu 03.05.2022

Când fabrica din Shanghai a Tesla şi alte uzine auto au fost închise în urma măsurilor de urgenţă menite să aducă sub control cel mai mare focar de Covid-19 din China, întrebarea urgentă a fost cât de repede se vor redeschide acestea pentru a acoperi cererea în creştere puternică.

Însă cu lockdown-ul din Shanghai intrând în cea de-a patra săptămână şi măsuri similare impuse într-o mulţime de alte oraşe mai mici, cea mai mare piaţă de creştere pentru maşini electrice s-a prăbuşit. Iar alte companii, de la producători de articole de lux, la restaurante fast-food, au oferit la rândul lor prima imagine a vânzărilor pierdute şi încrederii zdruncinate în ultimele săptămâni, chiar în condiţiile în care Beijingul ia măsuri pentru a ajuta industriile afectate de Covid şi a stimula cererea, notează Reuters.

Cea mai importantă întrebare este acum: când vor reîncepe chinezii să cheltuiască? Ultimele turbulenţe evidenţiază dubla lovitură, mai întâi la nivelul ofertei şi mai apoi al cererii, dată de implementarea strictă de către Beijing a măsurilor de con­tro­lare a corona­vi­rusului.

Autorităţi din Beijing până în Shenzhen încearcă să stimuleze cere­rea prin acordarea de tichete de cum­părături de milioane de dolari pentru a-i încuraja pe chinezi să cheltuiască.

Analiştii Credit Suisse consideră însă că măsurile de controlare a coronavirusului au împins consumul online şi offline într-o spirală descendentă.

Ca urmare a lockdown-urilor foate răspândite, activitatea fabri­cilor chineze s-a contractat mai pu­ternic în aprilie, generând temeri pri­vitoare la o încetinire economică pro­nunţată a economiei chineze în T2, care va apăsa asupra creşterii întregii economii mondiale, potrivit CNBC.

Biroul de statistică chinez a indicat perturbările legate de Covid drept responsabile pentru un declin semnificativ atât al ofertei, cât şi al cererii din sectorul manufacturier.

Autorităţile chineze au promis măsuri de susţinere a economiei, însă analiştii susţin că misiunea acestora va deveni tot mai dificilă dacă China nu-şi va relaxa politica zero-Covid.

Prin politicile sale, China exacerbează de asemenea insecuritatea alimentară la nivel mondial, relatează CNBC.

Rusia se face vinovată de crearea unei crize a securităţii alimentare prin războiul cu Ucraina, dar China a luat la rândul său, discret, măsuri în trei domenii ce exacerbează inflaţia la nivel mondial, avertizează Peterson Institute for International Economics.

Analiştii institutului au indicat restricţiile şi tarifele impuse de China pe două pieţe majore, a îngrăşămintelor şi cârnii de porc, cât şi pe piaţa oţelului.

Toate acestea au dus la creşterea preţurilor în alte regiuni, chiar dacă au adus beneficii poporului chinez, se arată în raportul institutului.