De ce apar întârzieri în cazul proiectelor rezidenţiale – dezvoltatorii dau vina pe birocraţie şi termene foarte lungi. Obţinerea unor autorizaţii pentru construirea unui proiect nou poate dura şi mai bine de patru sau chiar şapte ani, iar demararea unui proiect poate sta într-o semnătură

Autor: Bogdan Alecu 03.05.2022

Dezvoltatorii vor să investească în proiecte de infrastructură din proximitatea noilor construcţii, dar au nevoie de autorizaţii care întârzie ani de zile.

„Vrem să îmbunătăţim partea de canalizare la proiectul de la Lujerului. Am început discuţiile cu autorităţile în 2018, dar încă nu avem toate autoriza­ţiile şi avizele, fiind un proiect pe domeniul public. Depindem de autorităţi, unde fluctuaţia de personal este mare. Discuţi cu cineva şi peste trei luni apare altcineva, care nu ştie nimic. Este prea puţină digi­talizare, nu există coordonare, este o mare nepăsare la nivel de primării, oamenii sunt puşi acolo pe viaţă, e aproape imposibil să fie daţi afară dacă obţin postul prin concurs. Sau, ai semnat recepţia unei clădiri, primăria a emis o autorizaţie de construire, dar durează 30 de zile să primeşti certificatul de edificare. Practic e nevoie de o semnătură. Nu cred că durează 30 de zile pentru asta. Vedem greşeli la întabulare, aşa că trebuie să reluăm procesul“, a spus Antoanela Comşa, preşedinte al Gran Via România, în cadrul conferinţei ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2022 realizată de ZF alături de One United Properties, Vantage Towers, Nordis Group, Akcent Development, Theda Mar, Atria Urban Resort, Gran Via, Elco, SVN România, Alesonor şi Evergent.