Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în jos estimările privind creşterea economică din 2022 în raportul de primăvară, la 2,9%, faţă de 4,3% cât estima în iarnă, în contextul conflictului declanşat între Rusia şi Ucraina. Inflaţia medie anuală este estimată la 10,1%, iar consumul va creşte cu doar 3,1%

Autor: Roxana Rosu 03.05.2022

Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în jos estimările privind creşterea economică din acest an în raportul de primăvară, la 2,9%, faţă de 4,3% cât estima în iarnă, în contextul conflictului declanşat între Rusia şi Ucraina şi a sancţiunilor internaţionale impuse.

Totuşi, în termeni nominali, valoarea PIB în 2022 a fost  majorată de la 1.314 miliarde lei la 1.327 miliarde lei, potrivit datelor din Prognoza 2022-2025 varianta de primăvară.

Deficitul de cont curent este prognozat la 6,9% din PIB, faţă de 6,7% din PIB în prognoza din iarnă.

Consumul privat ar urma să crească cu 3,1% (3,8% în prognoza din iarnă), Investiţiile cu 4,8% (faţă de 9,1%), iar inflaţia medie anuală este prognozată la 10,1% în 2022 (9,9% în raportul anterior).

Estimările CNSP sunt susţinute de evoluţiile peste medie ale activităţilor din construcţii şi servicii, stimulate de măsurile de implementare a PNRR, cât şi de măsurile guvernamentale privind majorarea investiţiilor, dar şi de unele servicii, precum activităţile informatice, neafectate de conflictul Rusia-Ucraina sau de criza energetică. 

Pe partea cererii, creşterea economică se bazează pe un aport favorabil al formării brute de capital fix şi al consumului privat, deşi dinamicile sunt atenuate faţă de prognoza anterioară, în timp ce exportul net este estimat a-şi diminua contribuţia negativă. 

Deficitul de cont curent se prevede a se menţine la valori ridicate în anul curent, cauzat de un deficit comercial în creştere, amplificat şi de majorările de preţuri, fiind aşteptat a înregistra corecţii pozitive pe termen mediu.

Pentru anul 2022, Comisia estimează un câştig salarial mediu brut în creştere cu 9,7%, până la un nivel de 6120 lei.

În ceea ce priveşte piaţa muncii, creşterea populaţiei ocupate (metodologia AMIGO) în anul 2022 va fi de 0,7%, iar în cadrul acesteia, numărul de salariaţi se va majora cu 1,6% în condiţiile în care, pe fondul încetinirii dinamicii creşterii economice comparativ cu anul anterior, celelalte categorii de populaţie ocupată, în principal lucrătorii pe cont propriu, se vor confrunta cu o ajustare marginală. 

Rata şomajului BIM va continua să scadă, ajungând la 5,4%. Este estimat ca la orizontul de prognoză rata şomajului să ajungă la 4,6%.