Cine are cei mai mulţi bani de recuperat de la City Insurance: Fondul de Garantare, 2,1 mld. lei, CNAIR, 1,6 mld. lei, RAJA Constanţa, 1 mld. lei şi BCR, 800 mil. lei

Autor: Mircea Nica 04.05.2022

Companii de apă şi canal din România au de primit sute de milioane de euro. Au rămas cu buza umflată pentru despăgubiri de sute de milioane de euro ca urmare a neexecutării lucrărilor.

Fondul de Garantare a Asigu­raţilor (FGA), Compania Naţională de Infrastructură Rutieră (CNAIR) şi RAJA Constanţa sunt primii trei creditori care s-au înscris la masa credală cu cele mai mari sume de recuperat de la City Insurance, respectiv 2 mld. lei, 1,6 mld. lei şi 971 mil. lei, ca urmare a falimentului asigurătorului.

Din suma totală înscrisă la masa credală, de peste 9 miliarde de lei, aceasta fiind valoarea totală a creanţelor pe care diverse instituţii, agenţii, companii şi persoane fizice le au de recuperat de la City Insurance, primii 10 creditori au de recuperat peste 6,9 mld. lei, conform tabelului preliminar al CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance.

Printre creditorii înscrişi la masa credală până acum se regăsesc şi companii de apă şi canal precum Apa Canal Galaţi şi RAJA Constanţa, care au sute de milioane de euro de recuperat de la City Insurance. De ce astfel de companii au de recuperat sume aşa de mari de la asigurător?

City Insurance, în perioada în care încă era activă în piaţă, a practicat atât emiterea poliţelor de asigurare RCA, cât şi a celor de garanţii. Asigurarea de garanţii acoperă riscu­rile ce decurg din neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale pentru orice tip de proiect, fie public sau privat. ZF a transmis o solicitare către RAJA Constanţa pentru a furniza mai mule detalii privind sumele pe care le au de recuperat în baza asigurărilor de garanţii ale City Insu­rance. Până la închiderea ediţiei, compania nu a răspuns solicitării.

Pe de altă parte, reprezentanţii CNAIR au spus pentru ZF că City Insurance a emis către CNAIR 139 de scrisori de garanţie pentru 132 de contracte, iar valoarea totală a scrisorilor de garanţie se ridică la 1,04 mld. lei.